31. joulukuuta 2022

Lainvartija (Lawman, 1971)

Vuoden 2022 viimeiseksi elokuvaksi jää Michael Winnerin ohjaama Lainvartija (Lawman, 1971). Se on saanut odottaa jo pitkän aikaa katsomista, mutta vasta nyt tuli sopiva hetki. Lainvartijaan liittyy siinä mielessä nostalginen muistikuva, että näin sen ensimmäisen kerran 1980-luvun puolivälissä, muistaakseni vuonna 1985 elokuvateatteri Dominon kankaalta. Suomalaistaustainen Hollywood-näyttelijä Albert Salmi oli vierailulla Turussa. Haastattelu- ja keskustelutuokion lisäksi nähtiin elokuva, jonka hän oli itse valinnut esitettäväksi. En muista, että Salmi olisi valintaansa perustellut. Hän puhui vähän suomeakin, pohjanmaan murteella. Winnerin elokuvassa Albert Salmen roolisuoritus päättyy jo puolen tunnin kohdalla, kun hänen esittämänsä Harv saa surmansa lainvartija Maddoxin (Burt Lancaster) luodista.

Lontoolaissyntyinen Michael Winner (1935–2013) tuli tunnetuksi toimintaelokuvistaan ja trillereistään ja teki yhteistyötä muun muassa Oliver Reedin ja Charles Bronsonin kanssa. Lainvartijaan hän on saanut aikamoisen tähtikaartin. Burt Lancasterin ja Albert Salmen lisäksi kankaalla nähdään Robert Ryan, Robert Duvall, Lee J. Cobb ja J. D. Cannon. Tarina on itsessään yksinkertainen: elokuva alkaa väkivaltaisella riehunnalla, jonka seurauksena ikääntynyt sivullinen saa surmansa. Kaupungin sheriffi Jared Maddox lähtee etsimään syyllisiä – ja heitähän on monta!

Lainvartija on moderni western, jonka lähikuvissa aistii Sergio Leonen vaikutuksen. Winner tosin käyttää paljon nopeita zoomauksia, joiden merkitystä en oikein ymmärrä. Paljon ytimekkäämpään ja tehokkaampaan kerrontaan olisi päässyt leikkauksella. Winner kertoi muistelmissaan, että Lainvartijaa tehtiin samaan aikaan kun Howard Hawks oli toteuttamassa viimeistä lännenelokuvaansa Rio Lobo. Kuvausryhmät kohtasivat kaupungin keskustassa western-henkisesti, tosin ilman aseita. Michael Winnerin Lainvartija on lopulta synkkä ja lohduton elokuva. Maddox suorittaa tehtäväänsä täysin vailla pysähdystä moraaliseen pohdintaan. Viimeinen kohtaus on häikäilemättömyydessään yllättävä.

Ei kommentteja: