28. joulukuuta 2022

Mies ilman kohtaloa (Man Without a Star, 1955)

King Vidorin Man Without a Star (1955) edustaa 1950-luvun vilkasta westerntuotantoa. En tiedä syytä, mutta elokuva sai Suomen ensi-illan vasta kaksitoista vuotta valmistumisensa jälkeen, maaliskuussa 1967. Silloin elettiin jo kovin toisenlaisessa maailmassa, ja italialainen lännenelokuva oli mullistanut koko lajityyppiä. Yhdysvaltalainen western eli silti vahvasti sekä televisiossa että elokuvateattereiden uusinnoissa. Suomessa Vidorin teos sai nimen Mies ilman kohtaloa, mikä herättää hämmennystä: tähti on muuttunut kohtaloksi. Mutta ehkäpä tämä ei muuta kovinkaan asetelmaa. Elokuvan päähenkilö Dempsey Rae (Kirk Douglas) on oikeamielinen ja toimii kuin sheriffi, vaikkei hänellä tähteä olekaan. Oikeamielisyys on myös hänen kohtalonsa, sillä hän ei voi ummistaa silmiään vääryydeltä.  

Mies ilman kohtaloa alkaa junassa, jossa Dempsey tutustuu nuoreen Jeff Jimsoniin (William Campbell). Monien 50-luvun westernien tapaan tämäkin elokuva käsittelee ajankohtaista sukupolvien välistä konfliktia. Dempsey on isähahmo, joka ottaa Jeffin siipiensä suojaan, mutta ennen pitkää he ajautuvat konfliktiin. Mies ilman kohtaloa sisältää klassisia lännenelokuvan aineksia. Dempsey tulee kaukaisuudesta ja poistuu elokuvan lopuksi. Hän törmää karjankasvattajien ja maanviljelijöiden vastakkainasetteluun, vaikkakin yllättävyys on siinä, että Dempseyn viha piikkilankaa kohtaan onkin henkilökohtaista perua. Lopulta hän asettuu viljelijöiden tueksi.

Mies ilman kohtaloa on Kirk Douglasin tähteyden juhlaa ja näytöstä. Aluksi sankarin työskentely tuntuu laimealta, mutta se väkevöityy kohtaus kohtaukselta. Lopulta Douglas mittelee voimiaan, ampuu salamannopeasti, rakastaa tulisesti ja jopa laulaa banjon säestyksellä. Hän on opettavainen isähahmo, joka luotsaa uuden sukupolven raiteilleen. En osaa sanoa, miten Mies ilman kohtaloa sijoittuu Kirk Douglas -tuntijoiden kaanoniin, mutta vakuuttava roolisuoritus Dempsey Raen hahmosta rakentuu.

Ei kommentteja: