6. joulukuuta 2022

Merirosvojen kuningatar (Anne of the Indies, 1951)

Merirosvoelokuvia on tuotettu lähes katkeamattomasti 1900-luvun alusta lähtien. Valtaosaltaan seikkailut ovat romantisoineet 1600- ja 1700-lukujen rosvoilua ja sijoittuneen Länsi-Intian vesille. Näin on myös Jacques Tourneur'n ohjauksessa Merirosvojen kuningatar (Anne of the Indies, 1951), jonka 20th Century Fox tuotti räiskyvissä väreissä. Äkkiseltään tuntuu, että juuri toisen maailmansodan jälkeen merirosvoseikkailut olivat poikkeuksellisen värikkäitä, ylitsepursuavia. Voimakkaat värit vahvistivat niiden fantastisuutta, arkielämän ylittävää luonnetta, joka oli kuin vastakuva aikakauden mustavalkoisille, realistisemmille draamoille. Merirosvojen kuningatar on paitsi värikäs myös äänekäs: meno on hurjaa alusta lähtien, ja kohtaukset tuntuvat täyteen pakatuilta. Ei voi olla ihailematta sitä tapaa, jolla Jacques Tourneur luo täyteyden tunnun jo ensimmäisistä kohtauksista lähtien.

Valtavirrasta elokuva poikkeaa siinä suhteessa, että merirosvolaivan kapteeni on nainen. Anne Providence (Jean Peters) johtaa joukkoaan määrätietoisesti, mutta elokuva kuvaa myös sitä, miten naisen johtajuutta kyseenalaistetaan. Miehistö kutsuu häntä kapteeniksi, mutta kapteeniutta haastetaan läpi elokuvan, viimeisiin otoksiin asti. Tarina muuttuu kolmiodraamaksi, kun Anne ihastuu pelastamaansa ranskalaiseen mieheen LaRochelleen (Louis Jourdain), joka on jo naimisissa. Loppu on traaginen siinä mielessä, että Annella ole paikkaa eikä tilaa toimia. Hän  uhrautuu LaRochellen onnen hyväksi ja tuhoutuu laivansa mukana.

The Guardian -lehti totesi Merirosvojen kuningatarta arvioidessaan, että historialliset faktat saatellaan Tourneur'n käsissä oikopäätä lankulle. Tarinalla on toki hiuksenhieno historiallinen side, sillä se on saanut innoitusta irlantilaissyntyisestä Anne Bonnysta, joka vietti nuorena hurjia päiviä merirosvona. Juuri mitään muuta yhteyttä historialliseen hahmoon ei sitten olekaan. Historiallinen Anne Bonny (1697–1721) jätti lopulta merirosvon elämän taakseen, avioitui, sai kahdeksan lasta ja eli pitkän elämän.

Ei kommentteja: