3. joulukuuta 2022

Easy Living (1949)

Jacques Tourneur'n ohjaama Easy Living (1949) kuuluu niihin Hollywood-tuotantoihin, jotka ovat unohtuneet historian syrjäpoluille. RKO:n tuottama draama ei ainakaan Elonet-tietokannan mukaan ole Suomessa saanut ensi-iltaa sen paremmin valkokankaalla kuin televisiossakaan. Tähän voi vaikuttaa sekin, että elokuva sijoittuu amerikkalaisen jalkapallon maailmaan, tai pikemminkin sen liepeille. Elokuvaa ei pidä myöskään sekoittaa Preston Sturgesin käsikirjoittamaan ja Mitchell Leisenin ohjaamaan samannimiseen 30-luvun komediaan. Tourneur'n elokuva perustuu Irwin Shaw'n tarinaan ja käsikirjoitukseen.

Tarinan päähenkilö on jalkapallotähti Pete Wilson (Victor Mature), joka ei kanna huolta huomisesta, vaikka samaan aikaan toinen ammattilaisjoukkueen pelaaja saa lähteä. Enteitä tulevasta annetaan katsojalle jo ensimmäisessä kohtauksessa, jossa Pete valittaa outoja tuntemuksiaan. Alussa on muuten hauska pieni yksityiskohta: Pete vierailee ystävänsä Tim McCarrin (Sonny Tufts) luona. Ovisummeri soittaa tutun rytmikkään melodian C-G-G-A-G H-C (Shave and a haircut), jonka juuret ovat ilmeisesti 1800-luvulla. Melodiaa käytettiin autojen torvissa, ja nähtävästi ovisummereissakin!

Pete Wilsonin elämä muuttuu, kun sydänlääkärin diagnoosi asettaa ammattilaisuran vaakalaudalle. Epävarmuus muuttaa myös ihmissuhteita: suhde puolisoon (Lizabeth Scott) rakoilee, samoin valmentaja Lenahaniin (Lloyd Nolan). Tim vetäytyy pelikentältä valmentajaksi ja tarjoaa Petelle apuvalmentajan pestiä, mihin tähtipelaajan on vaikea tarttua. Vaikka elokuvan loppu, Peten ja puoliso-Lizan suhteen ratkaisu, on hämmentävä, tarina päättyy kiinnostavan epähollywoodmaisesti. Katsoja melkein jo odottaa, että Pete astuu kentälle ratkaisevaan otteluun, terveytensä uhalla, mutta toisin käy: hän tunnustaa tosiasiat ja tarttuu Timin tarjoukseen. Elokuvan nimi Easy Living on ironinen. Ammattilaisurheilijan elämä on kaikkea muuta kuin helppoa, mutta Pete ymmärtää, että elämän ei lopulta tarvitse olla ulkoisten odotusten täyttämistä.

Ei kommentteja: