17. joulukuuta 2022

Liekki ja nuoli (The Flame and the Arrow, 1950)

Nick Cravat (1912–1994) ja Burt Lancaster (1913–1994) olivat lapsuuden ystäviä. Cravat, oikealta nimeltään Cuccia, oli vuotta vanhempi, ja he tapasivat, kun Lancaster oli 9-vuotias. Yhdessä he näyttelivät paikallisissa teatteriproduktioissa New Yorkissa ja opettelivat sirkustemppuja. Heidät opittiin 1930-luvulla tuntemaan akrobaattisena Lang and Cravat -duona. Sirkuselämän Lancaster joutui jättämään vuosikymmenen lopulla käsivamman takia, mutta ystävyys säilyi. Kun Burt Lancasteristä oli tullut Hollywood-tähti, he tekivät yhdeksän yhteistä elokuvaa. Tunnetuin on vuonna 1952 valmistunut, Robert Siodmakin ohjaama Karmiininpunainen merirosvo (The Crimson Pirate), mutta parivaljakko nähtiin historiallisessa seikkailuelokuvassa jo kaksi vuotta aiemmin.

Jacques Tourneur’n ohjaama Liekki ja nuoli (The Flame and the Arrow, 1950) sijoittuu 1100-luvulle, vuosisadalle, joka pääsi Hollywoodissa vain harvoin valkokankaalle. Lombardialainen Dardo Bartoli (Burt Lancaster) on kuin vapaustaistelija, joka puolustaa köyhää kansaa. Kaupunkia hallitsee kreivi Ulrich (Frank Allenby), jota kutsutaan Haukaksi. Ulrichin metsästyshaukat asettuvat vastakuvaksi pikkulinnuille, jotka tuntuvat laulavan Dardon hallitsemilla metsäisillä rinteillä. Dardon paras kaveri on mykkä Piccolo (Nick Cravat), ja yhdessä kaverukset pitävät Ulrichin miehiä pilkkanaan. Cravat esitti valkokankaalla mykkää, ja sanotaan, että hänen murteensa oli niin paksua, ettei sitä olisi voinut ainakaan historiallisissa seikkailuelokuvissa käyttää!

Tourneur'n ohjaus on luistavaa ja antaa loppua kohti yhä enemmän tilaa Cravatin ja Lancasterin akrobatialle. Tarina tuo mieleen klassiset 1930-luvun seikkailuelokuvat, varsinkin Errol Flynnin tähdittämän Robin Hoodin seikkailut (The Adventures of Robin Hood, 1938), mutta toisaalta tuntuu, että jotakin on muuttunut. Liekki ja nuoli valmistui vain viisi vuotta toisen maailmansodan päättymisen jälkeen. Kreivi Ulrich edustaa Pyhää saksalais-roomalaista keisarikuntaa, mutta katsojalle Dardon taistelu valloittajaa vastaan näyttäytyy lähihistorian kontekstissa. Dardo on vastarintaliikkeen aktiivi, joka puolustaa vapautta.

Ei kommentteja: