30. joulukuuta 2022

Talo joen rannalla (House by the River, 1950)

Fritz Langin ura Hollywoodissa oli taitekohdassa 1940- ja 1950-lukujen taitteessa. Lukitun oven salaisuus (Secret Beyond the Door, 1948, suomeksi myös nimellä Salaisuus oven takana) oli epäonnistunut, ainakin box office -tuloilla ja arvioinneilla mitattuna. Seuraavan elokuvansa House by the River (1950) Lang sai toteuttaa pienempänä tuotantona, jota ei levitetty Yhdysvaltain ulkopuolelle. Suomessa se nähtiin tv-esityksenä vasta Teemalla 2010-luvun alussa nimellä Talo joen rannalla. Pohjana oli englantilaisen A. P. Herbertin vuonna 1921 julkaisema samanniminen romaani, jossa menestyksen kynnyksellä oleva runoilija surmaa palvelijattarensa ja houkuttelee ystävänsä auttamaan ruumiin kätkemisessä. Alkuperäisromaanissa joki on Thames, mutta Langin elokuvatulkinnassa tapahtumat on siirretty Yhdysvaltoihin, vaikka joki jääkin tarkemmin nimeämättä.

Fritz Langin ja käsikirjoittaja Mel Dinellin filmatisoinnissa on muitakin eroja alkuperäisromaaniin nähden. Päähenkilö on romaanikirjailija Stephen Byrne (Louis Hayward), jolla on alusta lähtien maanisia piirteitä. Rikoksen peittelyssä häntä ei auta ystävä vaan veli John Byrne (Lee Bowman), joka on kaiken lisäksi vammautunut. Suhde veljesten välillä on elokuvan keskeinen jännite, ja on väitetty, että Lang olisi välillisesti käsitellyt suhdetta omaan veljeensä. Ehkäpä Stephen Byrnen maanisuudessa onkin jotakin samaa kuin Fritz Langissa itsessään. 

Fritz Langin elokuvallinen kerronta on loisteliaimmillaan alun murhakohtauksessa. Jakso on niin hyytävä, että olisikohan elokuva mennyt Suomessa sensuurin läpi, jos sitä olisi yritetty tuoreeltaan tuoda maahan. Palvelija Emily (Dorothy Patrick) käy kylvyssä, ja Lang kuvaa pienten viitteiden kautta, miten Stephenin huomio kiinnittyy ammeen tyhjenemisen ääneen. Yhtä loisteliasta on kerronta elokuvan lopussa, kun Emily näkyy kuvajaisena verhossa, joka lopulta kietoutuu Stephenin kaulan ympärille. Hyytävää tunnelmaa tehostaa erinomaisesti George Antheilin musiikki.

Ei kommentteja: