26. joulukuuta 2022

Hänen salainen vaimonsa (Vivacious Lady, 1938)

George Stevensin ohjaama ja tuottama Hänen salainen vaimonsa (Vivacious Lady, 1938) valmistui screwball-komedian kulta-aikana. Samana vuonna tulivat ensi-iltaan  Howard Hawksin Hätä ei lue lakia (Bringing Up Baby) ja George Cukorin Vakka kantensa valitsee (Holiday). Ehkä Stevensin elokuvaa voisi lähinnä luonnehtia romanttiseksi komediaksi, joka sisältää screwball-elementtejä. Andrew Sarris luonnehti aikanaan screwball-komediaa ”seksikomediaksi ilman seksiä”: Hollywoodin sensuurikoodisto rajoitti voimakkaasti sitä, miten parisuhdetta voitiin kuvata. Makuuhuonetta vältettiin tapahtumien näyttämönä, ja flirttailu muuntui absurdiksi toilailuksi. 

Hänen salainen vaimonsa alkaa New Yorkissa, jonne pikkukaupungin professori, kasvitieteilijä Peter Morgan Jr. (James Stewart) on saapunut paimentamaan iloluontoista serkkuaan Keithiä (James Ellison). Yökerhossa Peter näkee laulajatar Franceyn (Ginger Rogers) esitykseen ja rakastuu päätä pahkaa. Eipä aikaakaan, kun he avioituvat, mutta Peter ei uskalla paljastaa avioliittoaan vanhemmilleen. Nuoripari saapuu Old Sharoniin, ja Francey joutuu naamioitumaan yliopisto-opiskelijaksi. Hollywood-elokuvissa ei kovinkaan usein liikuta akateemisessa maailmassa, mutta George Stevens johdattaa katsojat kasvitieteen luennoille... Peterin isä Morgan Sr. (Charles Coburn) on tyranni, jolle yliopiston maine on kaikki kaikessa. Tähän konservatiiviseen kehykseen yökerholaulajaa on vaikea sovittaa.

Hänen salainen vaimonsa on ehdottomasti James Stewartin ja Ginger Rogersin näytöstä. Molemmat ovat erinomaisia komedianäyttelijöistä, Stewart sopii epävarman, epäröivän Peterin rooliin, kun taas Rogers on juuri omimmillaan vauhdikkaassa pääroolissa. Screwball-vaihde on hurjimmillaan kohtauksessa, jossa Francey taistelee Peterin kihlatun Helenin kanssa, kohtalokkain seurauksin. Sensuurin rajoja puolestaan koettelee kohtaus, jossa Peter tunkeutuu opiskelijatytön asuntoon. Francey kutsuu seinään kiinnitettyä sänkyään lempinimellä Walter, ja Walter retkahtaa alas oven tai pöytälaatikon läimäytyksestä. Aviovuoteeksi Walterista ei tosin ole, sillä liitto sinetöityy lopulta vasta junassa, jossa myös Peterin vanhempien suhde elävöityy.

Ei kommentteja: