18. joulukuuta 2014

My Love Came Back (1940)

My Love Came Back (1940) oli Kurt alias Curtis Bernhardtin ensimmäinen ohjaus Hollywoodissa. Takana olivat vaellusvuodet Saksasta Ranskan ja Iso-Britannian kautta Atlantin taa. Suomeen Bernhardtin höyhenenkevyt komedia ei ole tiettävästi koskaan päätynyt, enkä ole löytänyt sille suomenkielistä nimeä. Kaksi vuotta aiemmin valmistunut Unohdettu elämä (Carrefour, 1938) oli Bernhardtin käyntikortti, joka sai MGM:n ja Warnerin kisaamaan, kumpi onnistuu nappaamaan kehutun ohjaajan riveihinsä. Haastattelukirjassaan Bernhardt tilittää tuntojaan varsinkin Jack Warneria kohtaan, jota hän tunnustaa yhä vihaavansa. Warner yritti rikkoa sopimuksen ensi hetkestä lähtien ja laittaa maineikkaan emigranttiohjaajan B-tuotantoihin. Toisaalta Bernhardt antaa ymmärtää, että yhtiössä oli hyvä työskennellä siksi, että siellä nimenomaan oli paljon muitakin maahanmuutajia. Lopulta Bernhardt onnistui saamaan tuottajakseen Hal B. Wallisin ja pääsi A-puolelle. Projektiksi annettiin wieniläissyntyisen Walter Reischin käsikirjoitus, josta tämä oli itse ohjannut elokuvan Episode vuonna 1935.

My Love Came Back on erittäin sujuvasti ohjattu ja nyt katsottuna hämmästyttävän mannereurooppalainen komedia. Mieleen tulevat Willi Forstin tähdittämät wieniläiskomediat 1930-luvun alusta. Löytyypä elokuvasta pesunkestävä valssikohtauskin, jossa kuullaan kavalkadi parhaita wieniläisvalsseja. Wien tulee mieleen myös musiikillisesta aiheesta. Keskiössä on nuori viulisti Amelia Cornell (Olivia de Havilland), johon ihastuu vanhempi Julius Malette (Charles Winniger), ”villin 90-luvun” lapsi. Amelian todellinen rakastettu on kuitenkin Tony Baldwin (Jeffrey Lynn). Kolmiodraaman lisäksi jännitettä luo klassisen musiikin ja jazzin kilpailutilanne. Bernhardt on parhaimmillaan kohtauksessa, jossa orkesteri lipsahtaa aina tilaisuuden tullen swingin puolelle.

Lopuksi voi todeta, että tämä oli Olivia de Havillandin ensimmäinen elokuva Tuulen viemän jälkeen. Tätä korostetaan myös elokuvan trailerissa. De Havilland on oikeastaan harvoin ollut näin komediallisessa roolissa, ja tyylilaji sopii hänelle erinomaisen hyvin!

Ei kommentteja: