17. heinäkuuta 2009

Tintti ja merirosvojen aarre (1961)

Tintti ja merirosvojen aarre (Tintin et le Mystère de la Toison d’Or, 1961) oli ensimmäinen vakava yritys elokuvata Hergén kuuluisan piirroshahmon seikkailuja. Myöhemmin Tintti on menestynyt erinomaisesti animaationa, mutta 1960-luvun alussa tuotettiin myös kaksi näytelmällistä elokuvaa, joista ensimmäisen ohjasi Jean-Jacques Vierne. Tehtävä oli haasteellinen, sillä rooleihin piti löytää juuri sopivat näyttelijät. Tintiksi valittiin nuori Jean-Pierre Talbot, joka ei tiettävästi sittemmin näytellyt muissa elokuvarooleissa. Kapteeni Haddockin roolissa sai kiroilla kokenut Georges Wilson, joka oli näytellyt jo Claude Autant-Laran Punaisessa ja mustassa (Le rouge et le noir, 1954).

Tintti ja merirosvojen aarre ei perustu Tintti-albumeihin, mutta siinä on elementtejä aiemmista sarjakuvista: räjähdettä suunnitteleva Tuhatkauno (Tuhankaunon tapaus), viittaukset Latinalaiseen Amerikkaan (Särkynyt korva) ja aarteen etsintä (Merirosvon aarre). Tarinassa Haddock saa perinnöksi vanhan merikarhun laivan, joka johtaa kulta-aareen jäljille. Elokuvaa leimaa avoin turistisuus: katsoja johdatetaan matkalle Istanbuliin, Ateenaan ja Aigeian meren saaristoon. Seikkailun perusteella julkaistiin sittemmin albumi, jota ei toistaiseksi ole suomennettu:

Tintti ja merirosvojen aarre on kaiken kaikkiaan viihdyttävä ja kohtuullisen onistunut seikkailu, joka voi hyvinkin jäädä parhaaksi Tintti-elokuvaksi!

Ei kommentteja: