5. joulukuuta 2009

2010 (1984)

Vuosi 2010 lähestyy. Katsoimme Peter Hyamsin vuonna 1984 ohjaaman tieteiselokuvan 2010, joka yrittää epätoivoisesti jatkaa siitä, mihin Stanley Kubrick lopetti alan klassikossa 2001: Avaruusseikkailu (2001: A Space Odyssey, 1968). Näin Hyamsin jatko-osan 1980-luvulla ensi-illassa, eikä se tehnyt suurempaa vaikutusta. Nyt kun elokuvaa katsoo vuosikymmenten jälkeen, siihen on tullut uudenlainen historiallinen perspektiivi. Vuonna 1984 vain harva osasi aavistaa, että Neuvostoliiton päivät ovat luetut. Peter Hyamsin tulkinnassa keskeinen tulevaisuuden ongelma liittyy kylmän sodan jatkumiseen, joka vuonna 2010 johtaa Neuvostoliiton ja Yhdysvaltain avoimeen konfliktiin Väli-Amerikassa. Samaan aikaan kun maapallon natisee liitoksissaan, astronautit ja kosmonautit ovat yhdessä Jupiteria kiertävällä radalla, tutkimassa mystisen monoliitin arvoitusta ja selvittämässä, mitä David Bowmanille (Keir Dullea) aikanaan tapahtui. Kubrickin elokuvasta tuttu Bowman ilmestyy Jupiteriin matkustaneelle Heywood Floydille (Roy Scheider) ja toteaa, että ”something wonderful is happening”. Maapallolta saapuu absurdi käsky lopettaa yhteistyö neuvostokosmonauttien kanssa, mutta Floyd neuvottelee Tanya Kirbukin (Helen Mirren) kanssa: vihollisvallat jatkavat yhteistyötä ja pakenevat paikalta juuri, kun uusi aurinko on syttymässä. Viime tekonaan mystinen monoliitti lähettää ihmiskunnalle kehoituksen elää yhdessä, rauhassa. Tuntuu, että Peter Hyamsin elokuvassa historia on kirjoittanut itse itseään – ainakin siinä mielessä, että vuoden 2010 kuvaan on jähmettynyt vuoden 1984 ideologinen konflikti mutta samalla populistinen tulevaisuudenhaave.

Silmiinpistävää on, miten paljon elokuva kuvaa tietokoneistumista. Juuri 1980-luvun alussa mikrotietokoneet olivat tehneet invaasionsa. Hyamsin elokuvassa näemme Floydin työskentelevän kannettavalla tietokoneella uimarannalla. Ehkä ratkaisevinta on kuitenkin myönteinen kuva pahamaineisesta HAL-koneesta. Jos tietokone vuonna 1968 aiheutti katastrofin, vuonna 1984 se on ihmisen uskollinen palvelija.

Uusi blu-ray-kopio on paikoitellen yllättävän rakeinen. Teräväpiirron yleistyminen tapahtuu nyt niin kovaa vauhtia, että ehkäpä skannauksessa on tullut kiire.

2 kommenttia:

Nimetön kirjoitti...
Blogin järjestelmänvalvoja on poistanut tämän kommentin.
PS kirjoitti...

Aikoinaan neljännesvuosisata sitten keskinkertaisen jatkon väsääminen 2001:lle tuntui pyhäinhäväistykseltä. Ehkä nyt kun on jo vähän etäisyyttä elokuvaan voisi suhtautua kiihkottomammin. Vaikka on se silti pyhäinhäväistys.