27. tammikuuta 2013

Ystävykset / Se alkoi Berliinissä (1943)

Michael Powellin ja Emeric Pressburgerin The Life and Death of Colonel Blimp (1943) on saanut Suomessa kaksikin nimeä, Ystävykset ja Se alkoi Berliinissä. Nyt elokuvasta on ilmestynyt loistavasti restauroitu teräväpiirtokopio, joka näyttää The Archers -yhtiön Technicolor-tuotannon kaikessa komeudessaan. Isossa kamerassa pyöri samanaikaisesti kolme negatiivia, ja nämä kaikki on restauroitu uutta digitaalista versiota varten. Monien bluray-kokemusten jälkeen voi sanoa, että tämä tuotanto on häkellyttävin. Samalla on selvää, että 1940-luvulla elokuvaa tuskin nähtiin yhtä kirkkaana ja naarmuuntumattomana. Martin Scorsesen tuella tehty restaurointi näyttää aivan uuden elokuvan.

Powellin ja Pressburgerin omintakeisessa elokuvassa seurataan brittiläisen kenraali Clive Wynne-Candyn (Roger Livesey) elämän vaiheita. Elokuva alkaa nykyhetkestä, vuodesta 1943, josta tarina takautuu buurisodan aikaan ja etenee ensimmäisen maailmansodan kautta kohti nykyisyyttä. Draama sisältää kaksi ihmissuhteiden ketjua, toisaalta Candyn ystävyyden saksalaista upseeria Theodore Kretschmar-Schuldorffia (Anton Walbrook) kohtaan, toisaalta rakastetun, Edithin (Deborah Kerr), menetyksen, jolle Candy etsii sijaista tai kompensaatiota koko loppuelämänsä. Deborah Kerr esittää elokuvassa lopulta kolmoisroolin.

Tarina, jonka keskiössä on brittiläisen ja saksalaisen sotilaan suhde, tuntuu rohkealta, kun ajatellaan, että elokuva valmistui toisen maailmansodan keskellä. Tätä asetelmaa tosin lieventää se, että Kretschmar-Schuldorff pakenee lopussa natseja Iso-Britanniaan. Poliittisissa piireissä elokuva herätti vastustusta jo siksi, että se viittaa nimensä puolesta satiiriseen sarjakuvaan, ja tiettävästi Foreign Office pelkäsi elokuvan asettavan armeijan kyseenalaiseen valoon. Myös Winston Churchill vastusti elokuvaa; joidenkin arvelujen mukaan siitä syystä, että Churchill epäili kenraali Wynne-Candya omaksi karikatyyrikseen. Churchill oli itse sekä buurisodan että ensimmäisen maailmansodan veteraani.

Nyt katsottuna The Life and Death of Colonel Blimp vetoaa paitsi hämmentävien väriensä ja visuaalisuutena myös koskettavan, eeppisen tarinansa ansiosta. Kiinnostavaa on myös peribrittiläisyyden ja ylirajaisen ystävyyden onnistunut yhdistäminen.

Ei kommentteja: