2. huhtikuuta 2023

Cheyenne (Cheyenne Autumn, 1964)

Cheyenne (Cheyenne Autumn, 1964) on John Fordin uran erikoisuuksia. Se valmistui spektaakkelielokuvien buumin loppuvaiheessa, tilanteessa, jossa televisioiden yleistyminen sai Hollywood-yhtiöt etsimään uusia attraktioita. Valtaosa spektaakkeleista sijoittui antiikin historiaan, mutta Ford ammensi Yhdysvaltain menneisyydestä, jota hän oli tietysti käsitellyt lukemattomissa lännenelokuvissaan. Mittakaavan laajuudesta kertoo paitsi Cheyennen pitkä kesto myös tähtinäyttelijöiden suuri määrä. Mukana ovat mm. Richard Widmark, James Stewart, Karl Malden, Arthur Kennedy, Ricardo Montalban ja Edward G. Robinson. Cheyenne alkaa Alex Northin säveltämällä alkusoitolla, ja teokseen sisältyy myös välisoitto, samaan tapaan kuin aikakauden antiikkispektaakkeleissa. Elokuva kuvattiin 70-milliselle filmille (Super Panavision 70).

John Ford pohti pitkään elokuvaa Cheyenne-kansan vaelluksesta, ja ilmeisesti jo vuonna 1957 hänen mielessään oli pienimuotoinen teos, jossa olisi käytetty amatöörinäyttelijöitä. Suunnitelma ei toteutunut, mutta Cheyenne käsittelee samaa historiallista tapahtumaa. Elokuva alkaa lupausten pettämisellä: Cheyenne-kansa on tullut tapaamaan Washingtonin lähettilästä, joka ei kuitenkaan koskaan saavu paikalle. Vaikka Fordin tavoitteena on kuvata juuri Cheyenne-näkökulmaa, lähtökohta ontuu monin paikoin, ja elokuvassa kuultava puhekin on itse asiassa navajo-kieltä. Toisaalta, juuri näissä jaksoissa näyttelijät puhuivat tietoisesti karkeaa, koomista kieltä, mikä herätti navajo-yhteisössä huomiota. Tietämättään Ford antoi foorumin navajoiden oman identiteetin rakennustyölle. 

Jo elokuvan valmistuttua esitettiin kritiikkiä Dodge Cityyn sijoittuvaa jaksoa kohtaan. Sen keskiössä on Wyatt Earpia esittävä James Stewart, ja jakso on sävyltään koominen. Osuutta lyhennettiin jo ensi-illan jälkeen, mutta se on myöhemmin palautettu alkuperäiseen pituuteensa. Ratkaisu on ongelmallinen, sillä elokuva toimisi ehdottomasti paremmin ilman Dodge City -jaksoa.

Ei kommentteja: