1. huhtikuuta 2024

Laittomasti naimissa (We're Not Married, 1952)

Edmund Gouldingin ohjaama ja Nunnally Johnsonin käsikirjoittama Laittomasti naimissa (We're Not Married, 1952) on mainio komedia, tai ainakin se sopi siihen mielentilaan, jossa sen valitsimme: halusimme katsoa klassisen kauden Hollywood-komediaa. Laittomasti naimisissa ei toki ole lajityypin tunnetuimpia, mutta Nunnally Johnsonin käsikirjoitus etenee nokkelasti, eikä Gouldingin ohjauksessakaan ole moitteen sijaa. Elokuva kulkee sujuvasti kohtauksesta toiseen. Laittomasti naimisissa on episodielokuva, mikä on tietysti haaste niin käsikirjoittajalle kuin ohjaajallekin.

Laittomasti naimisissa alkaa vauhdikkaasti, screwball-komedian tyylillä, kun Ramona (Ginger Rogers) ja Steve Gladwyn (Fred Allen) saapuvat rauhantuomarin ovelle joulun aikaan. Tuomari Bush (Victor Moore) on juuri saanut oikeuden vihkiä avioliittoja, 20 dollarin hintaan, tai niin hän luulee, sillä lupa tulee todellisuudessa voimaan vasta vuodenvaihteessa. Ramona ja Steve ryntäävät sisään, ja silloin ilmenee, ettei hajamielinen Bush ole vielä vihkinyt ketään. Lopulta toimitus onnistuu, ja pariskunnasta tulee suosittu radion aamuohjelman vetäjäkaksikko, jonka ura perustuu avioliittoon. Kohtaus studiossa on elokuvan hauskimpia. Episodielokuvan varsinainen juju on kuitenkin siinä, että kaikki Bushin julistamat avioliitot joulun ja uudenvuoden välissä osoittautuvat laittomiksi. Elokuva kertoo yksi kerrallaan, mitä viidelle pariskunnalle tapahtuu, kun ällistyttävä tieto saapuu.

Laittomasti naimisissa tunnetaan Marilyn Monroen varhaisena elokuvana. Hän esittää nuorta aviovaimoa Annabel Norrisia, joka osallistuu Mrs Mississippi -kilpailuun. Kun avioliitto mitätöityy, avautuu tie Miss Mississippi -kisaan. Samalla kotona pienokaista hoitava aviomies Jeff (David Wayne) voimaantuu, kun asetelma kääntyy nurinniskoin. Elokuva käsittelee aikakauden normeja oikeastaan kaikissa episodeissaan, ja tässä nuori pari jatkaa elämäänsä, vaikka ympäristö tuntuu paheksuvan sitä, että lapsi onkin nyt avioliiton ulkopuolella syntynyt. Samaa teemaa, täysin erilaisella painotuksella, sivuaa viimeinen tarina, jossa Willie (Eddy Bracken) on lähdössä Korean sotaan samaan aikaan, kun puoliso Patsy (Mitzi Gaynor) on raskaana. Willie tekee kaikkensa, jotta pari välttäisi avioliiton ulkopuolisen lapsen, ja heidät vihitään uudelleen radion välityksellä vähän ennen Willien lähtöä.

Ei kommentteja: