4. marraskuuta 2022

Pieni kauhukauppa (Little Shop of Horrors, 1960)

Roger Corman tuotti uransa aikana yli 400 elokuvaa, mutta hän oli myös tuottelias ohjaaja. Mieleeni on unohtumattomasti jäänyt vuoden 1979 tv-esitys Vincent Pricen tähdittämästä Punaisen surman naamiosta (The Masque of the Red Death, 1964), ja juuri Cormanin Poe-tulkinnat ovat kestäneet aikaa hienosti. Samaan aikaan Corman oli myös sujuva ja nopealiikkeinen B-tuotantojen ammattilainen, joka pystyi tekemään useita teatterielokuvia vuosittain. Kulttistatuksen on saavuttanut vuonna 1960 valmistunut Pieni kauhukauppa (Little Shop of Horrors), joka tiettävästi kuvattiin vain kahdessa päivässä. Tämän toki myös huomaa: elokuva on kuvattu, kuten Jack Nicholson myöhemmin muisteli, tv-tuotantojen tapaan. Kamerat olivat valmiina studiossa. Näyttelijät harjoittelivat kertaalleen takahuoneessa, minkä jälkeen marssittiin kameroiden eteen: valot päälle ja otos purkkiin.

Tarinan keskiössä on epäonninen floristi Seymour (Jonathan Haze), joka risteyttää yökönlehden ja kärpäsloukun ja saa aikaan kyltymättömän lihansyöjäkasvin. Pian alkaa Gravis Mushnickin (Mel Welles) kukkakaupassa tapahtua kummia. Corman tuo estradille toinen toistaan kummallisempia hahmoja. Sadistinen hammaslääkäri ei ole ehkä yhtä barokkinen kuin Frank Ozin myöhemmässä Pienen kauhukaupan versiossa vuonna 1986. Mutta erityisen mieleenpainuva on Cormanin tulkinnassa masokistinen hammaslääkäripotilas (Jack Nicholson), joka saa pohjatonta tyydytystä porakoneen käytöstä ja hampaiden kiskomisesta. Pienessä kauhukaupassa kommentoidaan ohimennen monenlaisia asioita, kasvitieteen lisäksi ruokailua, vegetarismia, vaihtoehtohoitoja... Elokuva leikittelee myös lajityypeillä, sillä loppupuolella mukaan tulee poliisielokuvista tuttu kertojaääni. Pieni kauhukauppa edustaa kirjavaa eksploitaatioelokuvan perinnettä, mutta samalla kyse on pienen tuottajan indie-elokuvasta, joka antaa suuntaa 1960-luvun audiovisuaaliselle kulttuurille.

2 kommenttia:

Tommi Uschanov kirjoitti...

Omaelämäkerrallinen muisto: Joensuun ylioppilastalolla pidetty viikonlopun mittainen tieteiselokuvafestivaali, jonne itse vaivauduin ainoastaan nähdäkseni ensi kertaa elämässäni kaksi jo tuolloin legendaarista entiteettiä, Pienen kauhukaupan ja Hannu Salmen! Tämän on täytynyt olla joko 1992 tai 1993, koska muistan, että löysin itse Cormanin hänen omaelämäkertansa ilmestyessä suomeksi (mikä tapahtui 1992), mutta elokuva ei ollut voinut vielä tulla TV:stä (mikä puolestaan Elonetin mukaan tapahtui 2.12.1993). Käsiohjelmakin minulla saattaa olla jossain tallessa, mutta ei löydy nyt tähän hätään.

Oma suosikkikohtani elokuvassa on se, kun Jack Nicholson lukee hammaslääkärin odotushuoneessa Pain-nimistä lehteä, koska on aivan oikeasti olemassa sen niminen vertaisarvioitu lääketieteellinen aikakauslehti. Itse asiassa luulin pitkään, että kyseessä on viittaus nimenomaan siihen, mutta valitettavasti se alkoi ilmestyä vasta myöhemmin.

hannusalmi kirjoitti...

Kiitos, Tommi, muistosta! Tieteiselokuvatapahtuma on jäänyt mieleen, vaikka en enää oikein muista, millaista ohjelmaa siellä oli.