13. marraskuuta 2022

Armottomia miehiä (Great Day in the Morning, 1956)

Jacques Tourneur ohjasi uransa aikana myös lännenelokuvia, joista tunnetuimpia ovat Liekehtivä erämaa (Canyon Passage, 1946) ja Lännen laki (Wichita, 1955). Jostakin syystä RKO:n tuottama Armottomia miehiä (Great Day in the Morning, 1956) on jäänyt tähän päivään asti katsomatta. Tosin on sanottava, että käsiini osui vanha kopio, joka ei ollut alkuperäisessä Superscope-muodossa. Elokuvasta on myös saatavilla uusi, restauroitu teräväpiirtotallenne, jonka traileri Youtubessa osoittaa, miten visuaalisesti vaikuttava elokuva on. Tapahtumat sijoittuvat pikkuruiseen Denverin kaupunkiin, ja taustana ovat Coloradon huikeat maisemat. Myös alkuperäiset Technicolor-värit ovat epäilemättä olleet vaikuttava näky valkokankaalla.

Armottomia miehiä alkaa sisällissodan kynnyksellä vuonna 1861. Pohjoisen ja etelän vastakkainasettelu on kouriintuntuva, ja jännitteet ilmenevät jo elokuvan ensimmäisen kymmenen minuutin aikana. Owen Pentecost (Robert Stack) on lähtenyt Pohjois-Carolinasta Coloradoon. Paikalliset eivät etelän miestä mielellään katsele. Denverin etelävaltiolaiset etsivät tukea toisistaan, mutta Pentecost tuntuu individualistilta, joka ajaa omaa etuaan. Henkilöhahmojen runsaudessa elokuva tuo mieleen Tourneur'n Liekehtivän erämaan, ja ohjaajalla on selvästi taito pienillä yksityiskohdilla sävyttää henkilögalleriaansa. Rehevä kapakoitsija Jumbo (Raymond Burr) menettää korttipelissä omaisuutensa Pentecostille, ja Jumbon tarina hautautuu lopulta sisällissodan väkivallan keskelle. Elokuvassa on kaksi naispääroolia, pohjoisvaltiolaisen upseerin ystävätär Ann (Virginia Mayo) ja Jumbon entinen heila Boston (Ruth Roman). Tämän asetelman keskelle saapuu vielä orpo Gary (Donald MacDonald), tietämättömänä siitä, että Pentecost on syyllinen hänen isänsä kuolemaan...

Jacques Tourneur kuljettaa tarinaa taitavasti. Robert Stack ei ehkä ole karismaattisin mahdollinen päänäyttelijä, mutta ehkä ajatuksena onkin, että hän säilyy eräänlaisena tabula rasana. Aloituskohtaus, uhattuna oleminen, kohdistaa katsojan sympatiat Owen Pentecostin hahmoon, mutta vähä vähältä hänen käyttäytymisensä on yhä kyseenalaisempaa. Loppua kohden asetelma muuttuu jälleen, ja Tourneur tarjoaa draamalleen yllätyksellisen lopetuksen. Vuonna 1861 elettiin vastakkainasettelun maailmassa, ja nyt katsottuna pohjoisen ja etelän ennakkoluulot tuntuvat ajankohtaisilta. Tietääkseni tämä western on nähty televisiossa vain kerran vuonna 1990. Nyt olisi hyvä tilaisuus esittää uusi restautoitu kopio. Sopisiko tämä seuraavaan Kuukauden western -sarjaan?

Ei kommentteja: