7. marraskuuta 2009

Miss Eurooppaa metsästämässä (1955)

Erik Blombergin kuvaama ja ohjaama Miss Eurooppaa metsästämässä tehtiin pikavauhtia kesällä 1955 Suomessa järjestettyjä missikilpailuja juhlistamaan. Se ansaitsisi päästä suomalaisen elokuvan psykotroniseen ensyklopediaan – jos sellainen joskus julkaistaisiin. Ehkäpä teos sai inspiraatiota Armi Kuuselan voiton jälkeen tehdystä näytelmäelokuvasta Maailman kaunein tyttö (1953, ohj. Veikko Itkonen) tai Hannu Lemisen dokumenteista Maailmat kohtaavat (1952) ja Kultaa ja kunniaa (1953), joissa Suomi oli kansainvälisen huomion keskipisteenä. Lemisestä poiketen Blomberg on punonut dokumentin höysteeksi tarinaelokuvan, kertomuksen lintukuvaaja Antero W. Lintusesta (Lasse Pöysti), joka saa tehtävän ryhtyä paparazziksi ja rientää Euroopasta Suomeen sujahtavien missien perään. Miss Eurooppa -kilpailuja edeltää kiertue ympäri Suomea, Turussa, Tampereella ja aurinkoisessa järvi-Suomessa. Elokuva huipentuu Helsingissä järjestettyihin kilpailuihin, joissa missiksi kruunattiin suomenruotsalainen Inga-Britt Söderberg. Päälle päätteesi Lintunen tutustuu yhdysvaltalaiseen lehtinaiseen Evelyn McNuttyyn (Lippe Hokkanen, myöh. Suomalainen) ja saa kutsun kuvamaan kauneuskilpailuja Miamiin. Dialogia elokuvassa on niukasti, ja harvat vuorosanat on purkitettu jälkikäteen.

Miss Eurooppaa metsästämässä kuvaa Suomen kansainvälistymistä. Siinä on ajan henkeä, uudenlaisen julkisuuden ja populaarikulttuurin tuntua, mutta katsoja jää kuuluisuuksien sijaan tuijottamaan pikemminkin sitä Suomea, joka lipuu missien silmien ohi, niitä kalastajia, jotka seisovat soutuveneessä ihmettelemässä missikarnevaalia, kanavan laidalla vilkuttavia lapsia ja mummoja, Turun Seurahuoneelle tungeksivia nuoria, joita kansainväliset ”tähdet” kiehtovat. Kaikessa keinotekoisuudessaan Miss Eurooppaa metsästämässä taltioi kappaleen mennyttä maailmaa.

Ornitologian harrastajia ilahduttanee Heikki Savolaisen roolisuoritus Suomen Pikkulintujen Ystävät ry:n puheenjohtajana.

Ei kommentteja: