23. maaliskuuta 2014

Amor sekaantuu peliin (1952)

George Cukor oli tehnyt yhteistyötä Katherine Hepburnin ja Spencer Tracyn kanssa komediassa Aatamin kylkiluu (Adam's Rib, 1949), ja kolmikko jatkoi screwball-viritteisellä huvinäytelmällä Amor sekaantuu peliin (Pat and Mike, 1952). Hepburnin ja Tracyn uralla tämä olikin jo seitsemäs yhteinen elokuva. Lopputulos viehättää jo siksikin, että pääosan esittäjät ovat tavanomaista varttuneempia, Hepburn oli ensi-illan aikaan 45- ja Tracy 52-vuotias. Nyt TCM esitti elokuvan, jonka olen viimeksi nähnyt tv:ssä 1980-luvulla. Nostalginen hetki.

Ruth Gordonin ja Garson Kanin käsikirjoituksen keskiössä on voimistelunopettaja Pat Pemberton (Katherine Hepburn), jolla on suhde toiseen collegen opettajaan David Huckoon (Aldo Ray). Pat osoittautuu urheilun monilahjakkuudeksi, joka pärjää niin golfissa kuin tenniksessäkin, paitsi silloin kun David ilmaantuu katsomoon. Pat saa managerikseen Mike Conovanin (Spencer Tracy), jonka toiminta on hämärän rajamailla mutta joka lopulta ymmärtää Patin poikkeuksellisuuden. Käsikirjoittajat Ruth Gordon ja Garson Kanin olivat Hepburnin hyviä ystäviä, ja he räätälöivät tekstin nimenomaan todistamaan Hepburnin loistavat urheilulliset kyvyt. Tennisjaksoissa ei nähdäkseni ole käytetty sijaisnäyttelijöitä vaan ässät lähtevät suoraan Hepburnin hihasta. Urheilullista auraa rakentavat monet kameoesiintymiset, ja elokuvassa vilisee aikakauden yhdysvaltalaisia golf- ja tennistähtiä.

Hauskimmillaan Amor sekaantuu peliin on tennisturnauskohtauksessa. Peli lähtee erinomaisesti käyntiin, kunnes Pat näkee Davidin katsomossa. Vähitellen kohtaus liukuu poikkeuksellisen surrealistiseksi, ainakin Hollywood-mittareilla mitattuna. Kentän verkko tuntuu kasvavan joka otoksella korkeammaksi. Vastustajan maila on tuota pikaa valtavan kokoinen, kun taas Patin peliväline surkastuu hetki hetkeltä yhä pienemmäksi. Kohtaus on Cukorin neronleimaus, ja on oikeastaan harmi, ettei elokuva äidy enää samaan hulvattomuuteen myöhemmin. Mainio kohtaus on toki myös jakso poliisiasemalla, jossa nuori Charles Bronson pääsee näyttämään parastaan.


Ei kommentteja: