12. maaliskuuta 2014

”Tuo vanha lurjus” (1933)

Anatole Litvakin ”Cette vieille canaille” (1933) ei ole saanut ensi-iltaa Suomessa, mutta se voitaisiin kääntää ”Tuo vanha lurjus”. Fernand Nozièren näytelmään perustuva draama on paljon vakavampi kuin nimi antaisi olettaa, ja ehkä jo epäselvä nimeäminen on vaikuttanut siihen, että Litvakin uralla ”Cette vieille canaille”on selvästi unohdetuimpia teoksia. Se on julkaistu VHS-kasettina vuonna 1997, mutta dvd-julkaisu on jäänyt tekemättä. Elokuva kannattaa kuitenkin katsoa, jos mahdollisuus tulee. Erityisen vaikuttava on tivoliin sijoitettu alkujakso, jossa Litvak esittelee päähenkilönsä ja kuljettaa kameraa väkijoukon halki. Siinä on jotakin samaa tenhoa kuin Paratiisin lasten (Les enfants du paradis, 1945) aloituksessa. Loppua kohden elokuvan jännite selvästi purkautuu, mutta aloitus on vangitseva. 

Cette vieille canaille” esittelee päähenkilönään kirurgi Guillaume Vautier'n (Harry Baur). Aluksi ammatti ei ole katsojalle tuttu, ja tivolissa Vautier laukoo ammuntakojussa pelottavan varmaotteisesti. Eipä aikaakaan, kun tivolin naiset ajautuvat tappeluun, ja nuori Hélène (Alice Field) loukkaa jalkansa. Vautier rientää apuun, ja draama käynnistyy. ”Cette vieille canaille” osoittautuu vainoamiselokuvaksi: Vautier kaappaa Hélènen itselleen ja vielä maksaa tämän äidille. Harry Baur tekee Vautier'n roolissa erinomaisen suorituksen. Vuonna 1943 kuollut Baur ehti tämän jälkeen eiintyä vielä muun muassa Jean Valjeanina Raymond Bernardin Kurjissa (Les misérables, 1934), Herodeksena Julien Duvivierin Golgathassa (Golgatha, 1935), ja Beethovenina Abel Gancen elokuvassa Beethovenin suuri rakkaus (Un grand amour de Beethoven, 1936).

Vautier nai Hélènen, mutta tarina muuttuu kolmiodraamaksi, kun Hélènen suhde nuoreen Jean Trapeauhon (Pierre Blanchar) käy intohimoiseksi. Jean ja Hélène karkaavat matkalle, ja Litvak näyttää hengästyttävän kiertueen ympäri Eurooppaa. Jean on trapetsitaiteilija, ja yllättävää kyllä alun ilmavan kamerankäytön jälkeen Litvakin ote melkein hyytyy ratkaisevissa sirkustempuissa. Jean loukkaantuu ja päätyy leikkauspöydälle Vautier'n käsittelyyn. Viimeisissä kuvissa Vautier katoaa Hélène kainalossaa illan hämärään.


Ei kommentteja: