6. elokuuta 2012

Godfrey järjestää kaiken (1936)

Gregory La Cavan ohjaama screwball-komedia Godfrey järjestää kaiken (My Man Godfrey, 1936) pohjautui Eric Hatchin novelliin ”1101 Park Avenue”, josta Morrie Ryskind muokkasi käsikirjoituksen. Komedialla on poliittinen konteksti siinä mielessä, että taustalla ovat suuren talouslaman myllerrykset, ja elokuvan alussa Godfrey ”Smith” (William Powell) elää kaatopaikalla. Seurapiirineito Irene Bullock (Carole Lombard) nappaa Godfreyn hyväntekeväisyysjuhlan ihmeteltäväksi, mutta samalla Godfrey ottaa vastaan haasteen ryhtyä hovimestariksi. Irene rakastuu auttamattomasti, ja elokuva saa screwball-komediamaisen miehen metsästyksen piirteitä. Godfrey osoittautuu neuvokkaasti hovimestariksi ja tuo mieleen P. G. Wodehousen Jeevesin, joka muuten seikkaili ensi kertaa jo vuonna 1919, joten vaikutus on mahdollinen. Jos saisin itse ohjata modernin uusintaversion tästä teoksesta, Stephen Fry olisi itseoikeutettu Godfrey!

Ennen pitkää Godfrey panee yläluokkaisen perheen asiat järjestykseen ja pelastaa moraalisesti rappeutuneen väen taloudellisten turbulenssien aiheuttamalta vararikolta. Harvardin käynyt kulkuri perustaa lopulta kaatopaikalle huvittelukeskuksen, joka tarjoaa suojaa ja työpaikan asunnottomille.

Godfrey järjestää kaiken on nokkelasti kirjoitettu, mutta Gregory La Cavan ohjaus on varsin jäykkää: lähikuvia hän käyttää tuskin lainkaan. Sujuvamman ohjaajan kädessä tästä olisi tullut mehukas komedia. Valitettavasti myöskään William Powell ei ole koomikko, mutta Carole Lombardin tulkinta Irenesta on loistava. Mieleen jää myös Alan Mowbray, joka kymmenen vuotta myöhemmin teki elämänsä roolin Villiin Länteen eksyneenä Shakespeare-näyttelijänä John Fordin westernissä Aavikon laki (My Darling Clementine, 1946).

Ei kommentteja: