24. elokuuta 2012

Ukkosta preerialla (1953)

André de Tothin Ukkosta preerialla (Thunder Over the Plains, 1953) ei sisällä juurikaan ukkosta, eikä paljon preeriaakaan, mutta teos on ehdoton helmi de Tothin uralla. Se on sisällöltään epätavanomainen ja tyyliltään harkittu. Russell S. Hughesin käsikirjoitus sijoittuu Yhdysvaltain sisällissodan jälkeiseen Teksasiin, jossa pohjoisvaltioiden armeija näyttäytyy valloittajana  – jopa siinä määrin, että mieleen tulevat ajankohtaiset poliittiset tapahtumat. Sekasortoisessa tilanteessa keinottelijat, etunenässä H. L. Balfour (Hugh Sanders) ja  Joseph Standish (Elisha Cook Jr.), käyttävät tilaisuutta hyväkseen saadakseen mahdollisimman paljon hyötyä teksasilaisten kustannuksella. Samaan aikaan seudulla vaeltaa Ben Westmanin (Charles McGraw) joukko, jolla on robinhoodmaisesti kansan tuki. Ristipaineeseen joutuu armeijan kapteeni David Porter (Randolph Scott), joka on itse Teksasista ja joutuu taistelemaan omaa kansaansa vastaan. Asetelma on kiinnostava, varsinkin kun Washingtonista saapuu öykkärimäinen kapteeni Bill Hodges (Lex Barker), joka kannattaa karskeja menetelmiä. Tarzan-rooleistaan tuttu Lex Barker tekee hienon roolin, samoin unohtumaton Elisha Cook Jr., puhumattakaan Randolph Scottista.

Parasta elokuvassa on kuitenkin tyyli: ohjaaja näyttää mielellään henkilöiden seinille heittämiä varjoja, ja muutoinkin tunnelma on film noir -henkisen hämyistä. Lopun saluunakohtauksessa studiovalojen kaikkinäkeviä säteitä on yritetty välttää, ja valot on piilotettu baaritiskin taakse. Kun Balfour antautuu veritekoon Standishin silmien edessä, kohtaus on kuin aikakauden rikoselokuvasta. De Toth käyttää myös mielellään etu- ja taka-alan jännitettä, muun muassa kohtauksessa, jossa Porter pidättää Westmanin. Kameran edessä tuntuu vähän väliä olevan jotakin, ruohoa, oksia, esineitä... Erikoisin kompositio nähdään armeijan päämajassa, jossa kohtausta kuvataan välillä kenraaliluutnantin kainalon alta!

Tämä on ehdottomasti katsomisen arvoinen lännenelokuva ja varmasti André de Tothin parhaimmistoa. Harmi, että sitä ei toistaiseksi ole esitetty televisiossa. Jos saisin päättää, tämä olisi ehdottomasti Kuukauden western -sarjassa.

Ei kommentteja: