4. elokuuta 2012

Elävänä tai kuolleena (1954)

Unkarilaissyntyinen Tóth Endre alias André de Toth (1912–2002) pakeni toisen maailmansodan kynnyksellä Englantiin  ja jatkoi sieltä 1942 Yhdysvaltoihin. Elokuvaohjaajana de Toth ehti aloittaa jo Unkarissa, mutta Hollywoodissa hän debytoi vuonna 1943 jännityselokuvalla Passport to Suez. André de Toth on yhdysvaltalaisen westernin näkökulmasta kiinnostava tekijä, jo pelkästään siksi, että ohjatessaan B-elokuvia hän hankki lisätuloja osallistumalla kreditoimattomasti muun muassa John Fordin elokuvien käsikirjoitustyöhön. Uran kohokohtia oli Oscar-ehdokkuus Henry Kingin lännenelokuvan Ase kädessä (The Gunfighter, 1951) tarinasta yhdessä William Bowersin kanssa. Juuri 50-luvulla André de Toth työskenteli nimenomaan westernin parissa, ja vuosikymmen huipentui erinomaiseen ohjaukseen Ase ja laki (Day of the Outlaw, 1959).

De Toth teki 50-luvulla yhteistyötä näyttelijä Randolph Scottin kanssa, ja palkkionmetsästäjä Jim Kippistä kertova Elävänä tai kuolleena (The Bounty Hunter, 1954) on  tämän sarjan parhaimmistoa. Tuntuu selvältä, että Sergio Leone on nimenomaan tämän elokuvan aloituskohtauksesta saanut vaikutteita dollaritrilogiansa keskimmäiseen osaan Vain muutaman dollarin tähden (Per qualche dollaro in più, 1965). Elävänä tai kuolleena alkaa suoraan toiminnasta, näyttämällä tummiin pukeutuneen Jim Kippiin työn touhussa, pyydystämässä lainsuojatonta.

Tarina käynnistyy, kun Kipp palkataan selvittämään väkivaltaisen junaryöstön kohtaloa. Jäljet johtavat Twin Forksin pikkukaupunkiin, jonka kunniallisiksi kansalaisiksi ryöstön suunnittelijat ovat kätkeytyneet. Kaupunkilaisten rooleissa nähdään myös tunnettuja näyttelijöitä, muun muassa hiljattain kuollut Ernest Borgnine rampautuneena hotellinpitäjänä. Jim Kipp vaihtaa vaalean paidan ylleen ja omaksuu uuden identiteetin, mutta ennen pitkää paljastuu, että muukalainen on tunnettu palkkionmetsästäjä. Tämä sekoittaa kaupungin täydellisesti. Tarina on yllätyksellinen, ja itse asiassa Elävänä tai kuolleena voidaan tulkita salapoliisitarinaksi, jossa Kippin tehtävä on löytää syyllinen ja selvittää rikos. Elävänä tai kuolleena on ehdottomasti myös klassinen lännenelokuva, jossa yhteisön ulkopuolinen sankari lopussa sulautuu yhteisöön.


Ei kommentteja: