1. kesäkuuta 2011

Mainiot matkamiehet (1928)

Majakka ja Perävaunu, Fy og Bi, olivat Tanskan lahja mykkäkomedialle: Carl Schenstrømin ja Harald Madsenin esittämä kaksikko seikkaili vuodesta 1921 lähtien Palladium-yhtiön farsseissa, jotka olivat useimmiten Lau Lauritzenin ohjauksia. Komedia Mainiot matkamiehet (Cocktails, 1928) on kuitenkin kiinnostava poikkeus sikäli, että sen tuotti British International Pictures Ltd ja ohjaajakin oli Monty Banks. Siinä mielessä valtamerihöyrylle ja Lontooseen sijoittuva elokuva ei kuitenkaan poikkea linjasta, että Majakka ja Perävaunu -elokuviin liittyi alusta alkaen turistisuus: komedioita kuvattiin Tanskan ohella Itävallassa, Espanjassa, Ruotsissa ja Saksassa.

Katsomani Mainiot matkamiehet on kopio, jonka TV2 esitti kesäkuussa 1990, 21 vuotta sitten. Saksassa Majakka ja Perävaunu ovat säilyneet suosiossa, ja 1980-90-lukujen taitteessa Suomessa nähty tv-kimara koostui nimenomaan saksalaisista editioista, joista välitekstit oli kokonaan poistettu. Tekstistys on laitettu kuvien päälle, mikä välillä nopeuttaa elokuvan rytmiä liikaa. Mikäli olen oikein ymmärtänyt, täydellinen Fy og Bi -restaurointi odottaa vielä tekijäänsä. Sen nämä koomikot ehdottomasti ansaitsisivat.

Mainiot matkamiehet alkaa valtamerihöyryllä, joka on lähestymässä Englantia. Tässä elokuvassa Majakka on patologinen taskuvaras, mutta hän tuntuu viattomalta sen rinnalla, että laivalla vehkeilee joukko huumekuriireja. Kokaiinipaketti ujutetaan viattoman matkustajan taskuun, ja Majakka ja Perävaunu ehtivät juuri ja juuri hätiin ennen kuin väärä mies saa tuomion oikeudessa. Parivaljakon tähtikuva salli asettumisen rikollisten maailmaan, eivätkä Majakan viiksetkään ole pyhää, sillä ne leikataan kylmästi pois, jotta naamioituminen naiseksi onnistuisi. Elokuvan hauskimpia osuuksia on travestiajakson huipentava pitkä bussiajelu läpi Lontoon. Tämän elokuvan perusteella Majakan ja Perävaunun identiteetti saattoi vaihtua elokuvasta toiseen: Majakka paljastuu lopulta kadonneeksi isäksi ja englantilaiseksi aateliseksi!

Ei kommentteja: