19. kesäkuuta 2011

Limonadi Joe (1964)

Vuonna 1964 sai ensi-iltansa Sergio Leonen käänteentekevä eurowestern Kourallinen dollareita (Per un pugno di dollari), mutta samana vuonna valmistui myös rautaesiripun tuolla puolen Oldřich Lipskýn huikea, omituinen westernparodia Limonadi Joe (Limonádový Joe). Lipskýn musiikkipitoinen komedia versoo pitkästä Villin Lännen perinteestä, ja elokuva tuo mieleen mykkäkauden western-sankarit, William S. Hartin ja Tom Mixin. Ja koska päähenkilö Joe (operettitähti Karel Fiala) myös laulaa, Gene Autry on epäilemättä ollut tärkeä esikuva. Mykkäfilmimäisyttä antaa edelleen se, että mustavalkoinen elokuva on värisävytetty kohtauksittain ja ohjaaja käyttää tavan takaa myös nopeutettuja jaksoja. Limonadi-Joe tuo mieleen myös Jean Renoir'n Herra Langen rikoksen Arizona Billin.

Limonadi Joe sijoittuu Stetson City -nimiseen kaupunkiin, joka elokuvan alussa on paheen pesä, viski virtaa ja laulu raikaa. Arizonalainen herätysliike yrittää opettaa tapoja nuoren Winifredin (Olga Schoberovà) ja hänen isänsä (Bohus Záhorský) johdolla. Sattumalta juuri silloin kaupunkiin saapastelee Joe, joka vannoo Kolaloka-virvoitusjuoman nimeen. Joe ei edusta yksiselitteisesti hyvää, sillä hän on Kolaloka-yhtiön myyntiedustaja, joka saa omat prosenttinsa kaikista voitoista. Hämmästyttävää kyllä, elokuvan lopussa niin hyvät kuin pahatkin osoittautuvat toistensa sukulaisiksi, ja Kolaloka muuttuu Wiskykolaksi, jota niin alkoholistit kuin raittiitkin voivat nauttia.

Samaan tapaan kuin Karel Zemanin elokuvissa, Oldřich Lipský yhdistää näyteltyihin otoksiin animaatiotekniikkaa. Tuloksena on yllätyksellinen kokonaisuus, jossa ei pysty arvaamaan, mitä seuraava otos tuo tullessaan.

Ei kommentteja: