20. marraskuuta 2010

Sheriffi McCloudin paluu

Taitaa olla niin, että tv-historian suosikkisarjat ilmestyvät yksi kerrallaan dvd-bokseina, ainakin amerikkalaiset. Nyt on vuorossa Sheriffi McCloud (McCloud), jonka ensimmäinen tuotantokausi tuli Suomessa kauppoihin marraskuussa 2010. Alunperin McCloudin seikkailuja tehtiin vuosina 1970–77. Herman Millerin luoman poliisisarjan perusideana on maaseudun ja kaupungin vastakkainasettelu: pienestä Taosin kylästä Uudesta Meksikosta saapuu New Yorkiin sheriffi, joka sonnustautuu lierihattuun ja puhuu leveän teksasilaisittain. Päärooliin valittiin Dennis Weaver (1924–2006), jolla oli vankka kokemus 1950-luvun westernien sivuosista. Tähtikuvaltaan Weaver sopi rooliin hyvin, varsinkin kun hän oli tv-aikakaudella esiintynyt myös sarjassa Ruudinsavua (Gunsmoke). Elämänsä roolin Weaver taisi tosin tehdä Orson Wellesin Pahan kosketuksessa (Touch of Evil, 1958) neuroottisena motellinpitäjänä.

Katsoimme lauantai-illan ratoiksi sarjan pilottijakson ”Portrait of a Dead Girl”, joka nähtiin Yhdysvalloissa helmikuussa 1970. Varsinainen sarja käynnistyi vasta saman vuoden syyskuussa. Ensimmäisellä kaudella jokainen tarina esitettiin kaksiosaisena, mutta seuraavasta kaudesta lähtien Sheriffi McCloud oli osa NBC:n Mystery Movie -sarjaa, jossa jaksot olivat elokuvan mittaisia samaan tapaan kuin Columbossa. Sarjan historian aikana jaksoja oli vuosittain 5–9.

Pilottijaksossa sarjan konsepti on selvästi vielä hakusessa: tarinassa etelän sheriffi saa tehtäväkseen kuljettaa tärkeän todistajan New Yorkiin. Pohjalla kytee etninen konflikti, Spanish Harlemin halu puolustaa maahanmuuttajien oikeuksia. McCloud saavuttaa paikallisten luottamuksen puhumalla sujuvaa espanjaa, mitä newyorkilaispoliisit katsovat äimistyneinä. Sinnikäs sheriffi onnistuu lopulta selvittämään vyyhdin ja puhdistamaan puertoricolaisen Ramosin maineen. Loppukohtauksessa paljastuu, että McCloud on komennettu jäämään New Yorkiin, oppimistarkoituksessa, ja tästä asetelmasta sarjan on tarkoitus jatkaa. Newyorkilaisena poliisipäällikkönä esiintyy Peter Mark Richman, mutta seuraavassa jaksossa hänet korvasi jämäkämpi J. D. Cannon, joka esiintyikin sarjan loppuun asti. Pilotin perusteella sarjan estetiikka tuntuu välillä omituisen viipyilevältä, ja epätarkkojen kuvien avulla luodaan 70-lukuhenkistä utuista tunnelmaa. Mukana on myös Robert Altman -vaikutteisia vieraannutettuja otoksia, joissa ääniraidalla kuullaan dialogia, kun samaan aikaan kamera kuvaa katuvilinää korkealta helikopterista.

Omissa muistikuvissani McCloudiin liittyi hevonen, jolla sheriffi ratsastaa suurkaupungin välinässä. Tätä ei pilotista vielä löydä. Kun sarja varsinaisesti käynnistyi syyskuussa 1970, ratsastaminen nostettiin keskeiseksi aiheeksi. Samalla koko McCloudin tarina on pitänyt pohjustaa uudelleen. Aiempi todistajan kuljettaminen pyyhittiin pois, ja sheriffi siirtyi jo jakson alussa New Yorkiin oppimistarkoituksessa, rakkaan hevosensa kanssa.


Ei kommentteja: