18. huhtikuuta 2009

Suomalaisia animaatiomainoksia

Suomalaisen elokuvan festivaalin harvinaisuuksiin kuului kooste kotimaisista animaatiomainoksista vuosilta 1935–1969. Erityisen kiinnostavia olivat Satakunnan Osuuskaupan ja SOK:n makeis-, kahvi-, margariini- ja kenkävoidemainokset vuosilta 1935–38. Ilmeisesti useassa animaatiossa keskeisenä vaikuttajana oli sarjakuvapiirtäjä Hjalmar Löfving. Esitys vakuutti ainakin minut siitä, että osuusliikkeillä on ollut merkittävä panos suomalaisen animaation kehittäjänä. Varhaisista mainoksista mieleen jäivät erityisesti kahvimainokseet, joissa johtavana ajatuksena oli vakuuttaa valmiiksi paahdetun, jauhetun kahvin erinomaisuudesta. Juuri 1920- ja 1930-luvuilla kahvinjuonti läpäisi Suomessa kaikki kansankerrokset.

Myöhemmissä mainosanimaatioissa oli monta herkkupalaa. Mieleen jäivät erityisesti Lahden oluen mainokset. Monissa mainoksissa menneisyyden toiseus herätti myös makeat naurut. Nykypäivän horisontista saattaa olla vaikeaa ymmärtää, miksi Baby Energa -vauvanruuasta oli vuonna 1962 tarjolla kolme vaihtoehtoa, Junior, Senior ja – Mallas.

2 kommenttia:

Juri kirjoitti...

Sori että kommentoin näin myöhään - mahdatko saada tätä? Mallaksen lisääminen lastenruokaan liittynee siihen, että aikoinaan oli valmiste nimeltä Ovaltine - jos nyt oikein muistan - joka oli sekoitus kananmunaa ja hiivauutetta. Samaa mönjäähän on brittien Marmitessa, joka on syntynyt siitä, että oluttynnyrien seiniin jäänyttä hiivansekaista mössöä on otettu talteen. Ovaltinekin oli terveysruoka ja olen nähnyt vanhoissa lehdissä mainoksia, jossa sitä nimenomaan suunnattiin lapsille. Hiivassahan on paljon joitain vitamiineja - B:tä?

Muistin väärin: Ovaltine on mallasuutetta, maitoa, kaakaota ja vehnää.

http://en.wikipedia.org/wiki/Ovaltine

Marmite (josta itse pidän):

http://en.wikipedia.org/wiki/Marmite

Luulisin että maltaan lisääminen Baby Energaan on ulkomailta kopsattu idea. Retrovauvat-kirjassamme on muistaakseni Baby Energan mainos.

Juri kirjoitti...

Ja vielä sen verran, että Nalle Puhin Tikru syönee juuri Marmitea: suomeksihan se on mallasuute tai vastaava.