30. huhtikuuta 2009

Nicholas Nickleby (1947)

Brasilialaissyntyinen Alberto Cavalcanti teki kansainvälisen uran, mutta nyttemmin hänet muistetaan lähinnä sellaisista brittielokuvan klassikoista kuin Went the Day Well? (1942) ja Nicholas Nickleby (1947). Jälkimmäisestä on tullut tuore dvd-julkaisu Ealing-sarjassa. Charles Dickensin romaaniin perustuva Nicholas Nickleby kuvaa köyhän perheen poikaa (Derek Bond), joka joutuu isänsä kuoleman jälkeen tarttumaan työhön ja elättämään äitiään ja sisartaan. Dickens-filmatisointien Lontoo on rehevä, yhteiskunnallisten ristiriitojen maailma. Nicholas Nicklebyn ensimmäinen pesti on maaseutukoulussa, joka kuvataan melkein karikatyyrinomaisena painajaisena. Tuntuu siltä kuin elokuvan visuaalinen runsaus olisi saanut vaikutteita edellisenä vuonna valmistuneesta David Leanin elokuvasta Suuria odotuksia.

2 kommenttia:

Unknown kirjoitti...

Kiitos elokuvakommentistasi. Mainitsemasi visuaalinen runsaus on elokuvan lähtökohtainen topos, kuten olen huomannut Sinun hyvin noteeraamistasi Rossellinin filmeistä. Niille on myös leimallista vahva dialogi, topos sekin.

Kari Kallioniemi kirjoitti...

Cavalcantin ehdottomia mestariteoksia on myös 'Kuolema Saapuu Yöllä' (Dead of Night, 1945) -nimiseen brittikauhuelokuvaan tehty loppuedisodi vatsastajapuhujasta, joka 'murhaa' nukkensa menetettyään tälle osan minuuttaan.
Näin hyytävää ja samalla tunnelmallista kauhua löytyy runsaasti juuri 40-luvun brittielokuvan parista. Thorold Dickinsonin versio Pushkinin novellista 'Patarouva' (The Queen of Spades, 1949) on toinen liian vähälle huomiolle jäänyt taianomainen 'kummitustarina'.

Kari K