19. huhtikuuta 2009

Ase ja laki (1959)

André de Tothin Ase ja laki (Day of the Outlaw, 1959) esitettiin aikanaan Teemalla Aki Kaurismäki -sarjassa, ja nyt katsottuna B-westernien klassikossa onkin tietynlaista kaurismäkiläisyyttä, eleettömyyttä. Elokuva alkaa tiheätunnelmaisella jaksolla, jossa lännenelokuvan perusasetelma väännetään rautalangasta: Blaise Starrettin (Robert Ryan) kaltaisten karjapaimenten aika on ohi, ja piikkilanka on tulossa preerialle. Hal Crane (Alan Marshall) edustaa maanviljelijöitä, jotka nousevat puolustamaan oikeuttaan rajata tiluksiaan. Starrettin ja Cranen konflikti vaikuttaa väistämättömältä. Kaiken lisäksi Starrettilla on suhde Cranen puolisoon Heleniin (Tina Louise). Kohtaus, jossa suhde paljastuu, alkaa melkein kaurismäkeläisellä lauseella: ”Miksi et rakasta minua enää?”

Tarinan nerokkuus on käänteessä, joka pyyhkii kerralla pois Starrettin ja Cranen vastakkainasettelun. Juuri kaksintaistelun hetkellä sisään säntää kapteeni Jack Bruhnin (Burl Ives) johtama rosvojoukko, joka on pakenemassa armeijan palkkarahat mukanaan. Pienen syrjäisen kaupungin yhteisö joutuu katastrofin keskelle, ja tämä asettaa kaiken edeltävän uuteen valoon. Burl Ives tekee loistavan roolisuorituksen kuolemaa vastaan ponnistelevana rosvojoukon johtajana, joka lopulta yhteisymmärryksessä Starrettin kanssa johtaa väkivaltaiset ryövärit talvisen korven armoille.

Ase ja laki on tiivis, erinomaisesti käsikirjoitettu western. Se on myös hyvin tyyli- ja lajityyppitietoinen. Dialogi on paikoitellen erittäin kirjallista. Olisiko tässä alan klassisen novellistin Stephen Cranen vaikutusta?

Ei kommentteja: