19. toukokuuta 2020

Viimeinen kaksintaistelu (Saddle the Wind, 1958)

Viimeisen kaksintaistelun (Saddle the Wind, 1958) ohjaaja Robert Parrish (1916–1995) tuli tunnetuksi lapsinäyttelijänä muun muassa Murnaun Auringonnousussa (Sunrise, 1927) ja Chaplinin Kaupungin valoissa (City Lights, 1931). Sittemmin hän pääsi seuraamaan läheltä elokuva-alaa myös leikkaajana muun muassa Robert Rossenin, George Cukorin ja Max Ophülsin tuotannoissa. Parrishin esikoisohjaus oli vuonna 1951 valmistunut tiukka film noir Kostaja iskee (Cry Danger). Joitakin vuosia sitten tavoitteena oli katsoa Parrishin ohjauksia, mutta en päässyt alkua pitemmälle. Nyt otin katsottavaksi lännenelokuvan Viimeinen kaksintaistelu, joka on kiinnostava myös siksi, että sen käsikirjoituksesta vastaa myöhemmin Twilight Zone -tv-sarjasta tutuksi tullut Rod Sterling.

Viimeinen kaksintaistelu kuului siihen 1950-luvun westernien sarjaan, jossa sivutaan ajankohtaista nuorisoteemaa ja jossa hermoherkkien nuorukaisten on vaikea pitää asekättään kurissa. Viimeisessä kaksintaistelussa tässä roolissa nähdään John Cassavetes. Hän on Tony Sinclair, jonka vanhempi veli Steve (Robert Taylor) on rauhalliseen elämään vetäytynyt entinen revolverisankari ja konfederaation veteraanisotilas. Tony ja hänen tyttöystäväntä Joan (Julie London) saapuvat paikalle, eikä Tony tahdo kestää muuttuneita olosuhteita, piikkilangan vetämistä preerialle. Lopulta Viimeinen kaksintaistelu on melko tavanomainen 50-luvun lopun western, mutta kaksi sivuosaa jää erityisesti mieleen. Cassavetes on toki erinomainen, mutta elokuvassa tärkeässä roolissa on maanomistaja Dennis Deneen, jota esittää legendaarinen Donald Crisp, jo Kansakunnan synnystä tuttu veteraani. Hän oli muuttanut Englannista Yhdysvaltoihin vuonna 1906 ja teki pitkän elokuvauran. Toinen mieleenpainuva hahmo on Royal Danon esittämä maanviljelijä, jota Tony nöyryyttää.

Viimeisen kaksintaistelun jälkeen Parrish jatkoi lännenelokuvalinjalla: vuonna 1959 valmistui Seikkailija Rio Grandesta (The Wonderful Country, 1959), joka oli jo astetta onnistuneempi, siinäkin naispääroolissa Julie London.

Ei kommentteja: