21. toukokuuta 2013

Rancho Notorious (1952)

Fritz Lang (1890–1976) teki Hollywood-sopimuksen kesällä 1934 ja muutti Yhdysvaltoihin. Kontrahti MGM:n kanssa kattoi vain yhden elokuvan, mutta se oli lähtölaukaus Hollywood-uralle, jonka aikana saksalaisen ekspressionismin arkkitehteihin kuulunut ohjaaja tuli sujuvaksi amerikkalaisen genre-elokuvan tekijäksi. Lang oli erityisen pätevä tummanpuhuvien rikoselokuvien taiturina, mutta lännenelokuviakin hänen uraltaan löytyy. Niistä ensimmäinen oli vuonna 1940 valmistunut Frank Jamesin paluu (The Return of Frank James). Sittemmin western-tuotantoon kuuluivat myös He olivat urheita miehiä (Western Union, 1941) ja Villin Lännen villikissa (Rancho Notorious, 1951).

Rancho Notorious on pesunkestävä kostowestern, jonka päähenkilönä on Vern Haskell (Arthur Kennedy). Hän menettää morsiamensa pankkiryöstössä, brutaalisti, ja omistaa elämänsä murhaajan löytämiseen. Jäljet johtavat Altar Keanen (Marlene Dietrich) ranchille, mutta karjankasvattaminen on vain peitetoimi tuottoisemmille bisneksille. Rakenteellisesti elokuva on hybridimäinen, alussa kuullaan balladinomainen kertojaääni, joka palaa uudelleen lopussa. Tuotannollisia vaikeuksia Langilla oli alusta lähtien, ja ilmeisesti loppuratkaisu on tuottaja Howard Welschin vaatimuksesta tehty myöhemmin. Altarin uhrautuminen Vernin hyväksi antaa lopputulokselle melodramaattisen vivahduksen.

Pieni yksityiskohta kiinnittää huomiota: tarkkasilmäinen sheriffi tutkii huolellisesti Vernin kädet. Kunnon miehen tuntee siitä, miten käsillä on tehty ruumiillistä työtä. Desperado on aina pehmeäkätinen.

Ei kommentteja: