27. toukokuuta 2013

Englantilainen avioliitto (1934)

Reinhold Schünzel on varmaankin kaikkien aikojen unohdetuimpia ohjaajia. Hänen 30-luvun alun komediansa liitetään usein orastavan natsismin eskapistiseen elokuvapolitiikkaan, mutta yksioikoinen tulkinta unohtaa, että Schünzel oli drag-elokuvan klassikon Viktorin ja Viktorian (Viktor und Viktoria, 1933) käsikirjoittaja ja ohjaaja, joka edusti aivan toista arvomaailmaa kuin uudet vallanpitäjät. Juutalaistaustaisen Schünzelin ura joutui nimenomaan vaakalaudelle vuodesta 1933 lähtien. Samoin kävi tuottajien Gregor Rabinowitschin ja Arnold Pressburgerin, jotka tekivät yhteistyötä Schünzelin kanssa juuri Englantilaisessa avioliitossa. Rabinowitsch, Pressburger ja Schünzel siirtyivät kaikki Hollywoodiin, mutta Schünzelin ura ohjaajana oli käytännössä ohi.

Englantilainen avioliitto perustuu Ludwig von Wohlin suosittuun romaaniin, joka julkaistiin suomeksikin vuonna 1939. Renate Müller esittää modernia naista, Gerte Winteriä, joka alussa nähdään autoaan korjaamassa. Gerte paljastuu omatoimiseksi, energiseksi autokoulunopettajaksi, johon englantilainen Douglas Mavis (Georg Alexander) rakastuu oppituntien aikana. Gerte ja Douglas avioituvat, mutta tuore aviomies ei uskalla viedä vaimoaan pahansisuisen isoäitinsä Lady Mavisin (Adele Sandrock) 75-vuotispäiville. Gerte lähtee Englantiin omin neuvoin ja tutustuu matkalla sattumalta Douglasin ystävään Warwick Brentiin (Adolf Wohlbrück). Eipä aikaakaan, kun Douglas on avioitumisensa lisäksi kaksinkertaisissa kihloissa...

Englantilainen avioliitto on sujuva komedia, jonka huipennuksena on kabareelaulaja Bella Ameryn (Hilde Hildebrand) laulu ”Die Liebe ist ein Geheimnis”. Ludwig von Wohlin romaanin tapaan elokuva ilkkuu brittien vanhoilliselle elämänmenolle, ja konservatiivisuuden huippuna on erehdyttävästi kuningatar Viktoriaa muistuttava isoäiti.

Ei kommentteja: