30. joulukuuta 2012

Pettävän varjon uudet seikkailut (1939)

Pettävän varjon uudet seikkailut (Another Thin Man, 1939) on Dashiell Hammettin inspiroiman Thin Man -sarjan kolmas elokuva. Kun edellinen osa Pettävän varjon seuraaja (After the Thin Man, 1936) päättyi vihjeeseen elämänmuutoksesta siinä mielessä, että viimeisessä kuvassa Nora kutoo vauvan töppöstä,  nyt lapsi on jo kaksivuotias, ja Charlesin perhe on palannut New Yorkiin.Tällä kertaa rikosten vyyhti alkaa Long Islandilla, kenraali MacFayn (C. Aubrey Smith) hoteissa. Eikä aikakaaan, kun kenraali on vainaa.

Jo heti alusta lähtien absurdilla huumorilla on selvästi isompi rooli kuin edellisessä osassa. Alkoholikin on tapetilla, mutta lieneekö lapsen syntymä vaikuttanut siihen, että humalakohtauksia on vähemmän kuin aiemmissa osissa. Vauvoja Hollywood-elokuvissa näkyy harvakseltaan, ja tässä ainakin minua viehättää se, että Nick Jr. on kuvassa mukana alusta loppuun. Onpa elokuvan lopussa jopa baby party, johon isät osallistuvat vauvojen kera. Ehkä Hays Office on hillinyt alkoholin käsittelyä, mutta muutama terävä sanailu käsikirjoituksesta löytyy, kuten:

Nora Charles: I got rid of all those reporters.
Nick Charles: What did you tell them?
Nora Charles: We're out of scotch.
Nick Charles: What a gruesome idea.

Käsikirjoitus on aiempien osien tapaan Frances Goodrichin ja Albert Hackettin käsialaa, mutta myös Anita Loos osallistui kreditoitamattomasti kirjoitustyöhön.

Erityisen herkullinen on kohtaus West Indies Clubilla, jossa Noralla on tärskyt tuntemattoman informantin kanssa ja jonne Nick saapuu etsimään mystistä Phil Churchiä (Sheldon Leonard). Ravintolan estradilla nähdään Ernesto Lecuonan Siboneyn tahdissa vaikuttava tanssiesitys. Alkutekstien mukaan tanssipari on Renee & Stella, mutta kohtauksessa nähdään juliste, jossa nimet ovat espanjalaisittain René y Estela. Pariskunta tanssi todellisuudessa New Yorkin espanjalais-kuubalaisella Havana-Madrid Clubilla.Ei kommentteja: