3. heinäkuuta 2011

Pirulliset (1955)

Henri-Georges Clouzot'n trilleri Pirulliset (Les diaboliques, 1955) alkaa tilanteesta, jossa Michel Delassallen (Paul Meurisse) puoliso Christina (Véra Clouzot) ja rakastajatar Nicole Horner (Simone Signoret) lyöttäytyvät yhteen ja päättävät murhata kylmäverisesti tyrannimaisen koulunjohtajan. Tästä alkaa uskomaton tarina, josta tiettävästi Alfred Hitchcockin oli kiinnostunut. Sittemmin Pirulliset on antanut sysäyksen Psykoon, vaikka Hitchcock veikin kylpyhuonekohtauksen astetta pidemmälle. Elokuvan lopussa Clouzot toivoi, että katsojat pitäisivät salaisuuden eivätkä juoruilisi tarinan käänteitä ystäväpiirilleen. Tässä yhteydesä voi varmaan sen verran paljastaa, että todellisuus ja fiktio kohtasivat lähes maagisesti, sillä Véra Clouzot sai näytellä elokuvassa sydänkohtausta - ja juuri heikko sydän johti hänen ennenaikaiseen kuolemaansa viisi vuotta myöhemmin.

Kiinnostavan sivuroolin Pirullisissa tekee Charles Vanel, jonka ura oli lähtenyt uuteen nousuun Clouzot'n Pelon palkan tuloksena. Nyt Vanel on eläköitynyt poliisi Alfred Fichet, joka kiinnostuu mystisen lesken kohtalosta.

Simone Signoret on kuvannut muistelmissaan Pirullisten kuvauksia mielettömänä raadantana, joka jatkui kuusitoista viikkoa. Véra oli amatööri, ja Henri-Georges halusi Nicole Hornerin rooliin hyvän tutun, joka tukisi myös Christina Delassallen roolin rakentamista. Clouzot oli ohjaajana ankara ja tinkimätön. Signoret kuvaa sitä, miten hänen oli vaikea olla näyttelemisessään ennakoimatta elokuvan lopputulosta ja rakensi kuin tahtomattaan ”syyllistä” hahmoa, vaikka tarkoitus oli pitää kaikki katsojalta salassa.

Ei kommentteja: