7. huhtikuuta 2010

Mustavalkoisia unia

Silmiin osui Daily Mailin uutinen kahden vuoden takaa: englantilainen unitutkija Eva Murzyn oli päätynyt havaintoon, että yli 55-vuotiaat näkivät todennäköisemmin mustavalkoisia unia kuin värillisiä, kun taas alle 25-vuotiaat uneksivat väreissä. Tutkimuksessa tämä selitettiin sillä, että vanhempi polvi oli elänyt mustavalkoisten elokuvien ja televisio-ohjelmien aikakaudella. Samassa tutkimuksessa todettiin, että jo 1900-luvun alun unitutkijat päättelivät useimpien unien olevan monokromaattisia, kun taas 1960-luvun jälkeisissä testeissä värin määrä alkoi olla yhä suurempi. Murzyn toteaa: ”There could be a critical period in our childhood when watching films has a big impact on the way dreams are formed.”

1 kommentti:

Kiira Aho kirjoitti...

Mielenkiintoinen havainto. Olisi mielenkiintoista tietää enemmän tutkimuksen taustoista ja metodeista.

Onhan tv nykyään varmaan yleisin tarinankertoja, joten unien (,jotka usein muistuttavat tarinoita, satuja)näkeminen tv:n ulosannin vastaisella tavalla kuulostaa ymmärrettävältä. Silti en voi kuin ihmetellä, kuinka tv ohittaa väreissä tai mustavalkoisuudessaan luonnollisen ympäristönsä! Vaikka vanhemmat sukupolvet eivät olekaan nuoruudessaan tv:stä värejä nähneet, ei heidän elämänsä kuitenkaa ole mustavalkoista ollut.

Vaikuttaako tv uniin myös sisällöllisesti? Väkivaltaisten ja (pehmo)pornoilevien ohjelmien määrä kasvaa jatkuvasti, ja mikäli ne vaikuttavat uniin vähintään yhtä paljon kuin pelkät värit, joita ei edes tietoisesti ajatella, ei ole ihmekään, jos ahdistuneiden ihmisten määrä jatkuvasti yhteisössämme kasvaa. Kaikkihan tietävät, miltä aamu tuntuu painajaisten jälkeen. Pitäisiköhän tv kieltää terveydellisistä syistä?