6. lokakuuta 2024

Jerry sai kolmoset (Rock-a-bye Baby, 1958)

Jerry sai kolmoset (Rock-a-bye Baby, 1958) tekee kunniaa Hollywood-komedian perinteelle siinä mielessä, että elokuva pohjautuu Preston Sturgesin hulvattomaan farssiin Haikara herättää huomiota (Miracle of Morgan's Creek, 1944)Jerry sai kolmoset -elokuvan ohjaajana puolestaan oli pitkän linjan veteraani Frank Tashlin, joka oli ehtinyt työskennellä niin animaattorina kuin käsikirjoittajanakin muun muassa RKO:lla ja Disneyllä. Ja pääroolissa oli totta kai aikakauden suosituimpiin koomikkoihin lukeutunut Jerry Lewis. Itse asiassa Tashlin ja Lewis olivat jo tehneet menestyksekästä yhteistyötä. Parhaat Lewis-filmit valmistuivatkin Tashlinin ohjauksessa.

Jerry sai kolmoset on genrehybridi siinä mielessä, että Jerry Lewis -farssiin on yhdistetty musiikkielokuvan ja romanttisen komedian piirteitä, onpa elokuvassa myös yksi antiikkispektaakkelikohtaus, sillä tarinassa filmataan White Virgin of the Nile -nimistä muinaiseen Egyptiin sijoittuvaa elokuvaa. Itse tarinassa Clayton Poole (Jerry Lewis) on televisionkorjaaja, epäilemättä ammatti, jota vuonna 1958 tarvittiin, vaikkakaan elokuvassa ei nähdä yhtään onnistunutta korjaustehtävää, epäonnistuneita sitäkin enemmän. Huikea on jakso, jossa Clayton yrittää asentaa antennia katolle, katastrofaalisin seurauksin. Eipä aikakaan, kun Clayton painiskelee paloletkun kanssa...

Claytonin lapsuudenihastus on italialaista syntyperää oleva Carla Naples (Marilyn Maxwell), joka on tehnyt Hollywood-uran ja joka synnyttää kolmoset. Salatakseen skandaalimaisen tilanteen hän saattaa managerinsa kanssa lapset hyväntahtoisen Claytonin hoivattaviksi, vaikkakin tunnontuskia potien. Jerry Lewisin mimiikan ohella elokuvassa on loistavia komediallisia ideoita, kuten Bess-täti (Ida Moore), joka seuraa uutterasti televisiomainosten ohjeita. Loistava on myös jakso, jossa Carlan isä (Salvatore Baccaloni) siteeraa, mitä oikeudessa puhuttiin. Ääniraidalla tuomarin ja Claytonin repliikit kuullaan kaikki italialaisesti murtaen. Baccaloni oli muuten tunnettu oopperalaulaja, jolla oli takanaan pitkä ura keskeisissä bassorooleissa.


Ei kommentteja: