14. heinäkuuta 2015

Saaliinjako (1958)

Howard Hawksin veli William Hawks (1901–1969) tuotti Hollywoodissa kaiken kaikkiaan viisi elokuvaa, joista kolme oli westernejä, Raoul Walshin Taipumattomat miehet (The Tall Men, 1955), Delmer Davesin Erämaan laki (The Last Wagon, 1956) ja viimeisenä John Sturgesin Saaliinjako (The Law and Jake Wade, 1958), jota TCM on viime aikoina esittänyt. Saaliinjako on napakka lännenelokuva, Metrocolor väreissä ja laajakankaalla toteutettu. Ohjaajana Sturges oli epätasainen, mutta hän teki erityisesti 50-luvulla sarjan kiinnostavia lännenelokuvia. Näistä voi mainita esimerkiksi elokuvat Kuudes mies (Backlash, 1956), Kuolemanloukku O.K. Corral (Gunfight at the O.K. Corral, 1957) ja Viimeinen juna Gun Hillistä (Last Train from Gun Hill, 1958). Toki hänellä oli viehtymystä myös spektaakkeliin, mistä on todisteena vuonna 1960 valmistunut Kurosawa-remake Seitsemän rohkeaa miestä (The Magnificent Seven, 1960). Saaliinjako on nähty suomalaisilla kanavilla viimeksi vuonna 1979.

Saaliinjako on nimenä harhaanjohtava siinä mielessä, ettei elokuvassa varsinaisesti ole kyse saaliinjaosta. Tai jos on kyse jaosta, ainakaan se ei ole sitä molempien päähenkilöiden mielestä. Elokuva alkaa suoraan toiminnasta, tehokkaasti: Jake Wade (Robert Taylor) ratsastaa kaupunkiin kivääri kädessään ja ryntää suoraan sheriffin toimistoon. Hän vapauttaa vankina olleen Clint Hollisterin (Richard Widmark). Sittemmin paljastuu, että Jake ja Clint ovat entisiä rikostovereita, jotka vuosi sitten ovat ryöstäneet pankin. Ryöstön yhteydessä tapahtuneen kuolemantapauksen, harhalaukauksen, tuloksena Jake päättää ryhtyä kaidalle tielle. Hänestä on tullut itsestään lainvartija, mutta hän vapauttaa Clintin tasoittaakseen tilit ja tehdäkseen palveluksen entiselle ystävälleen, joka on jäänyt kiinni.

Katsoja voi hämmästellä, miten nopeasti Jake on ehtinyt perustaa rehdin elämänsä. Clint ei tätä kuitenkaan sulata, eikä aikaakaan, kun karu menneisyys paljastuu myös Jaken morsiamelle Peggylle (Patricia Owens). Clint vainoaa Jakea, joka jostain syystä ei ole koskaan palauttanut ryöstön saaliina saatua 20 000 dollaria vaan on kätkenyt sen maahan. Jaken ajatuksena ei ole ollut jakaa saalista vaan unohtaa se. Kuten arvata saattaa, elokuva päättyy Jaken ja Clintin yhteenottoon erämaan hylätyssä kaupungissa. Saaliinjako on kaikin puolin kelpo western. MGM:n studioilla kuvatut erämaaidyllit pistävät melko lailla silmään, mutta luonnossa kuvatuissa otoksissa on sitäkin enemmän tunnelmaa. Saaliinjako lukeutuu niihin lukemattomiin lännenelokuviin, joita kuvattiin Hollywoodin lähellä Lone Pinessa, Alabama Hillsissä, mutta mukana on kuvia myös Kuolemanlaaksosta.

Ei kommentteja: