18. heinäkuuta 2015

Punainen virta (1948)

Keväällä 2014 julkaistiin teräväpiirtokopio Howard Hawksin legendaarisesta lännenelokuvasta Punainen virta (Red River, 1948). Samassa yhteydessä julkaistiin alkuperäinen ensi-iltakopio, 127-minuuttinen versio, joka on ollut pitkään poissa yleisön silmistä.Yleensä Punaisesta virrasta on esitetty 133-minuuttista kopiota, joka oli pre-release-versio ja jota Hawks itse piti epätyydyttävänä. En osaa selittää, miksi on käynyt niin, ettei ensi-iltakopiota ole aiemmin julkaistu. Punaisen virran loppuvaiheissa oli muutoinkin hankaluuksia. Elokuvan kuvaukset päättyivät jo vuonna 1946, mutta aineisto sai odottaa kaksi vuotta ensi-iltaansa. Loppuvaiheessa Howard Hughes syytti Hawksia loppukohtauksen plagioinnista, ja Hughes ja Hawks joutuivat pitkään etsimään kompromissia. Hawks oli myös tyytymätön pre-realease-kopion tekstisiirtymiin, ja niin hän toteutti ensi-iltakopioon Walter Brennanin kertojaäänen, joka toi tarinaan lisää intiimiyttä. Nyt tämä versio on nähtävissä blurayn oheismateriaalissa.

Hawks oli varmasti oikeassa siirtymien suhteen, ja mikäpä olisi nautinnollisempaa kuin kuunnella Brennanin tunnistettavaa, herkkää ja humoristista ääntä tekstien sijaan. Bluray-julkaisussa ihmettelen kuitenkin sitä, miksi kanoninen 133-minuuttinen versio on julkaistu teräväpiirtona mutta Hawksin itse preferoima 127-minuuttinen vain dvd-tasoisena. Tästä huolimatta on selvää, että molemmat versiot ansaitsevat katsomisen milloin tahansa: siirtymistään huolimatta myös 133-minuuttinen Punainen virta on loistava western. Käsikirjoittaja Borden Chase totesi, että Punainen virta on Villin Lännen ympäristöön siirretty Mutiny on the Bounty. Kapinasta ja sen ratkaisusta on kyse, mutta Hawks ja Chase punovat tarinaan paljon muutakin, isän ja pojan suhteen, rakkauden ja sen menetyksen, ihmisten väliset suhteet laajemminkin.

Elokuvan alkujaksossa Tom Dunson (John Wayne) on saapumassa karavaanin mukana St. Louisista. Hän erkanee joukosta ystävänsä Grootin (Walter Brennan) kanssa. Dunson ei ota rakastettuaan (Coleen Gray) mukaansa, ja tuota pikaa paljastuu, että tämä on muun kulkueen kanssa jäänyt intiaanien uhriksi. Punainen virta alkaa menetyksestä, jonka jälkeen seuraa intohimoinen menestymisen vimma, oman ranchin perustaminen Teksasiin ja maaninen karjanajo kohti Missouria. Intiaaneilta on pelastunut nuorukainen Matthew Garth (Montgomery Clift), josta tulee Tomin adoptiopoika. Punaisessa virrassa viehättävät paitsi sen eeppiset mittasuhteet ennen kaikkea tunteiden kuvaus. Kohtaus, jossa Dan (Harry Carey Jr.) kertoo karjanajon merkityksestä itselleen, perheestään ja puolisostaan, jää mieleen. Samoin Tomin ja Mattin dialogi Danin kuoleman jälkeen. Vaikuttava on myös loppuratkaisu Abilenen kadulla, jossa Tess Millayn (Joanne Dru) on katkaistava isän ja pojan kukkoilu. Punaisen virran voi tulkita myös kuvauksena sukupolvien välisestä erosta ja modernisaatiota: Matt haluaa käyttää hyväkseen rautatietä, jonka olemassaoloon Tom ei edes usko ennen kuin näkee raiteet erämaassa.

Ei kommentteja: