1. kesäkuuta 2014

Hän tuli ikkunasta (1952)

Tauno Palo jääkiekkoilijana! Hannu Lemisen ohjauksessa Hän tuli ikkunasta (1952) haluaisi nähdä enemmänkin jääkiekkoilua, mutta lopulta Tauno Palon tulkitsema amerikansuomalainen Tom Mack nähdään pikemminkin Hesperian kentän laidalla valmistautumassa tehtäväänsä Suomen Jääkiekkoliiton valmentajana. Tarina alkaa Turun lentokentältä, jonne saapuvat sekä muotipiirtäjä Leila Linna (Helena Kara) että sujuvasti suomea puhuva Tom Mack. Voiko elokuva enää modernimmin alkaa kuin muotipiirtäjän ja jääkiekkovalmentajan romanssilla! Tosin romanssi ottaa aikaa syntyäkseen, kun tarinaan pujahtaa rikollisryhmä, joka yrittää salakuljettaa timantteja Suomeen. Eksklusiivisuutta lisää tietysti se, että salakuljetuksen kohteena ovat jalokivet, eivätkä kahvi, kellot ja nylonsukat niin kuin samaan aikaan Lasse Pöystin ohjauksessa Salakuljettajan laulu (1952).

Hän tuli ikkunasta on suomalainen vastine 1930-luvun screwball-komedioille, vaikka rikollisteema selvästi laimentaakin tarinan komediallisuutta. Aavistus Howard Hawksin Bringing Up Babyn kineettisyydestä on siinä tavassa, jolla Tom Mack opettaa Leila Linnalle jiujitsua ja iskee rakastettunsa kanveesiin. Jiujitsu tai jujutsu toki tunnettiin jo Suomessa, sillä Lindstedtin antikvaarinen kirjakauppa oli jo vuonna 1905 julkaissut teoksen Dshiu-Dshitsu, taistelutemppuja. Kaarlo Nuorvalan ja Hannu Lemisen käsikirjoitus on varmaankin saanut innoitusta siitä, että urheilu oli vuonna 1952 erityisesti pinnalla. Helsingin olympialaisten julistekin nähdään muutamassa kohtauksessa. Se, että avainhenkilönä on suomalaistaustainen kiekkovalmentaja Pohjois-Amerikasta, ei voi olla viittaamatta siihen, että myös elävässä elämässä suomalainen jääkiekko oli juuri saanut vahvistusta Atlantin takaa. Port Arthurissa, nykyisessä Thunder Bayssä, Kanadassa vuonna 1928 syntynyt Viljo ”Joe” Wirkkunen oli palkattu Suomeen vuonna 1951 apuvalmentajaksi, jonka tehtävä oli kiertää maata lajia esittelemässä. Sittemmin Joe Wirkkusesta tuli maajoukkueen ensimmäinen ulkomaalainen päävalmentaja, joka luotsasi Suomea vuosina 1959–1960 ja 1961–1966. Harmi, ettei Leminen tehnyt elokuvalleen jatko-osaa, jossa Tom Mack olisi vienyt leijonat MM-turnaukseen... On vielä todettava, että Hän tuli ikkunasta esittelee myös muutaman fiktiivisen jääkiekkovaikuttajan. Jyhkeä hahmo on jääkiekkojoukkueen kapteeni Kullervo Jyränkö (Heikki Heino). Kauko Kokkonen puolestaan esittää Suomen Jääkiekkoliiton sihteeriä.

Tauno Palo on, kuinkas muuten, sujuva jääkiekkoilun ammattilaisena, joka kotoutumisvaikeuksistaan huolimatta nujertaa ohimennen myös Suomea uhkaavan rosvokoplan. Dialogia voi toki arvostella, sillä englanninkieliset sutkautukset kuten ”What hell!” eivät oikein tahdo istua Palon suuhun. Hän tuli ikkunasta on virstanpylväs suomalaisessa elokuvassa siinä mielessä, että se jäi Helena Karan viimeiseksi elokuvaksi. Kara itse lohkaisi: ”Hän tuli ikkunasta ja Kara lähti ovesta!” Vuonna 1916 Salossa syntynyt Helena Kara oli studiokauden valovoimaisimpia tähtiä.


1 kommentti:

Nimetön kirjoitti...

Tänään (8.2.2019) elokuva tuli jälleen TV1:n päivälähetyksenä. Siinähän on Oiva Salan esittämä Monsieur Calle hieman toisenlaisena mieshahmona kuin Palon riuska jääkiekkovalmentaja. Jääkiekkoilija Kullervo Jyränkö (Heikki Heino) puolestaan tiuskaisee hänen kravattiaan sormeilevalle salakuljettajan apurille (Pentti Viljanen) "Mitä te oikein yritätte? En minä ole sellainen mies!" Kuulustekohtauksessa poliisiasemalla vihjaillaan Mackin käyneen ilotytöillä. Ja kohta jo Pensas-Leena (Kerttu Salmi) talutetaan kamarille. Kun vielä sinkkunainen, Pariisissa piipahtanut muotipiirtäjä polttaa ahkarasti tupakkaa, ei elokuva vaikuta tyypilliseltä 50-luvun alun tuotannolta.