1. tammikuuta 2014

Markan tähden (1938)

Risto Orkon ohjaama Markan tähden (1938) kuuluu 30-luvun suomalaisen komedian parhaimmistoon. Ilmari Unho toteutti sujuvan käsikirjoituksen Hilja Valtosen näytelmästä Päivä perijättärenä (1932), ja nokkela sanailu tuo mieleen aikakauden saksalaiset ja amerikkalaiset komediat. Visuaalisessa tyylissäkin on poikkeuksellista lennokkuutta, mihin epäilemättä vaikutti pariisilaissyntyinen kuvaaja Charles Bauer. Jo ensimmäisessä kohtauksessa pesäpallokentällä kamera laskeutuu maan tasalle, odottamattomaan kuvakulmaan. Markan tähden oli Bauerin ensimmäinen projekti Suomi-Filmille, ja lopputulos osoittaa Orkon hankinnan kannattavuuden.

Tarinan keskiössä ovat sisarukset Ritva (Irma Seikkula) ja Irmeli (Birgit Kronström) Majuri. Seikkulan komediallisuus muistuttaa Katherine Hepburnin parhaita screwball-esiintymisiä alusta lähtien, ja Ritvan vastinparina on urheilullinen Reima Mela (Kullervo Kalske). Suhteesta ei kuitenkaan missään vaiheessa kasva Hollywood-screwballille tyypillistä sukupuolten välistä taistelua, sillä vähäisimmätkin tummat pilvet kariutuvat nopeasti. Irmeli harhautuu Hangossa johtaja Markan (Uuno Laakso) huvilaan, johon Ritva on päätynyt esittämään piikaa. Irmelistä ja johtaja Markasta syntyy elokuvan toinen romanttinen pari.

En osaa arvioida, kuinka lähellä Markan tähden on Hilja Valtosen alkuperäisnäytelmää, mutta tuntuu, että Ilmari Unhon esikuvana ovat olleet Walter Reischin käsikirjoitukset. Olisi erittäin kiinnostavaa tutkia tarkemmin 30-luvun suomalaisen komedian juuria. Eräs siirtymä tuo mieleen Reischin käsikirjoittaman ja Géza von Bolváryn ohjaaman huvinäytelmän Mies vuokrattavana (Der Herr auf Bestellung, 1930), jossa on mukana komediallisen tyylin sallimaa fantastisuutta. Kun Markan tähden -elokuvassa isäntäväki saapuu huvilaan, oven lasi helähtää säpäleiksi. Kohtauksen lopussa nähdään häivähtävä kuva, jossa lasit alkavatkin nousta ylös lattialta. Seuraavassa kohtauksessa ovi on jälleen ehjä!


Ei kommentteja: