1. joulukuuta 2013

Naiset (1939)

Kysymys: Missä Hollywood-elokuvassa on 130 naisroolia, kaikki puherooleja? Vastaus: George Cukorin ohjauksessa Naiset (The Women, 1939).

Tämä elokuva ei taitaisi läpäistä Bechdelin testiä, sillä vaikka naispuolisia henkilöhahmoja on paljon ja heidän välistään sosiaalisuutta sitäkin enemmän, puheen kohteena ovat lähes pelkästään miehet. Elokuvan julisteen slogan tiivistää kaiken: ”It's all about men!” Toisaalta Naisia voi katsoa Hollywood-elokuvien sukupuolisen vääristymän tietoisena liioitteluna ja paisutteluna, mikä tekee vääristymän näkyväksi. Miehiä ei elokuvassa nähdä, eikä heidän ääntään kuulla. Kerrotaan jopa, ettei elokuvassa esiinny edes miespuolisia eläimiä... Silti tapahtumat kiertyvät vain ja ainoastaan miesten ympärille. Claire Boothin näytelmä ja Anita Loosin ja Jane Murfinin käsikirjoitus yhdistävät komediallisia ja melodramaattisia piirteitä poikkeukselliseksi kokonaisuudeksi. Kerrotaan, että Naiset oli San Franciscon Castro-teatterissa gay-yleisön suursuosikki, ja katsojat osasivat repliikit ulkoa.

Vaikka Naisissa on 130 puheroolia, sen päähenkilö on Mary Haines (Norma Shearer). Maryn serkku Sylvia (Rosalind Russell) käy manikyyrissä ja sivumennen kuulee, että Maryn miehellä Stephenillä on suhde Chrystal Alleniin (Joan Crawford). Maryn äiti (Lucile Watson) vakuuttaa, ettei huhuista kannata välittää, mutta Mary alkaa epäillä miehensä ylitöiden todellisia syitä. Mary lähtee Renoon avioeroa toteuttamaan ja tapaa junamatkalla koko joukon naisia, joilla on sama päämäärä. Kreivitär de Lave (Mary Boland), Miriam Aarons (Paulette Goddard) ja Peggy Day (Joan Fontaine) eivät ainoastaan tuo tarinaan koomista lisää vaan kiinnittävät huomiota Naisiin tuotantoyhtiö MGM:n tähtien kavalkadina. Elokuva alkaa muistuttaa MGM:n sopimusnäyttelijöiden luetteloa.

Elokuvan iskulause ”It's all about men!” saa erityistä painoa loppukohtauksessa. Stephen on saapunut, Mary saa kuulla viestin ja ryntää kameran ohi ulos transkendentaalin puolisonsa syliin. Sylvia kysyy: ”Mary Haines, don't you have any pride?” Ja Mary vastaa: ”No pride at all. That's a luxury a woman in love can't afford.” Liioitellun lopun sanat kääntyvät nurinniskoin, ja yhtäkkiä Mary näyttääkin päähenkilöltä, jonka ylpeys on lopullisesti nujerrettu.

George Cukorin ohjaus on kauttaaltaan sujuvaa, ja nopea, terävä dialogi tuo mieleen screwball-komedian parhaimmiston. Naisissa on myös Technicolor-jakso, muotishow, jonka värimaailma on hillittyä.
Ei kommentteja: