23. lokakuuta 2013

Mainz: Historiaa ja botaniikkaa


Memory Boxes -projektin viimeinen tapaaminen oli 21.–23. lokakuuta 2013 Mainzissa, Johannes Gutenberg -yliopistossa. Yhteistä kirjaa on tehty kaksi vuotta, ehkä jo enemmänkin. Nyt kolmen päivän aikana ruodittiin kaikki teoksen kymmenen artikkelia ja johdantotekstit. Päivät olivat niin tiiviitä, ettei juuri mitään muuta tullutkaan nähtyä. Toisaalta Mainzissa olemme käyneet jo suht’ monta kertaa.

Jos kaikki käy niin kuin suunniteltiin, kirja ilmestyy 2014 otsikolla Memory Boxes: Experimential Approach to Cultural Transfer in History. Aika lähellä maalia jo ollaan, mutta seuraavat kuukaudet ovat intensiivistä viimeistelyä... Oheisessa kuvassa komeilee Michelangelon Mooses-patsaan kopio, joka katseellaan hallitsee tuoretta kampuskirjastoa.


Päivien lomaan oli sijoitettu vierailu yliopiston kasvitieteellisessä puutarhassa, mikä tarjosi kurkistuksen toiselle tieteenalalle. Kasvitieteen paikallisia pioneereja oli Prof. Dr. Wilhelm Troll, jonka johdolla toisen maailmansodan jälkeen rakennettiin puutarhan perusteet, kaunis pergola ja sarja kasvihuoneita. Mainzissa on erikoistuttu kukkien pölyttymisen tutkimukseen, ja jos oikein ymmärsin, varsinkin salvia on luupin alla. Puutarhassa on myös Systematische Abteilung, jossa kasveihin voi tutustua luokittelun mukaisessa järjestyksessä. Systematiikasta on tosin viime vuosina tingitty, kun puutarhaan on mahdutettu myös Mainzin alueen luonnonympäristöjen kasvillisuutta. Paikalla on alueelle tyypillisiä kivikoita, aromaisemaa ja tietysti viinitarha.


Ei kommentteja: