10. heinäkuuta 2007

Varastettu paratiisi (1936)

Frank Borzagen ohjaama ja Ernst Lubitschin tuottama Varastettu paratiisi (Desire, 1936) on kiinnostava genresekoitus: siinä on screwball-komedian, romanttisen jännityselokuva ja melodraaman piirteitä. Päärooleissa loistavat Marlene Dietrich ja Gary Cooper. Borzage oli aiemmin tehnyt yhteistyötä Cooperin kanssa elokuvassa Jäähyväiset aseille (A Farewell to Arms, 1932), joka Varastetun paratiisin tapaan sijoittuu Espanjaan. Kepeä tarina kertoo Madeleine de Beauprén (Dietrich) suhteesta detroililaiseen autoinsinööriin Tom Bradleyhin (Cooper), joka lähtee Pariisista Espanjaan lomailemaan. Madeleine on samaan aikaan ryöstänyt Pariista yli kahden miljoonan frangin arvoisen helminauhan. Pariskunta päätyy San Sebastianiin ja rakastuu. Komediallisesti parasta antia on elokuvan alku, jossa Madeleine tekeytyy tunnetun psykiatrin vaimoksi ja sieppaa ovelasti kaulakorun. Epäilemättä Lubitschilla on näppinsä pelissä hauskassa psykiatrikohtauksessa. Ainakin jakso tuo mieleen Lubitschin komedian Tuo epävarmuuden tunne (That Uncertain Feeling, 1941).

Screwball-komediamaisesti sukupuolten välinen taistelu kiteytyy Madeleinen ja Tomin suhteessa, ja Tom huokaa, ettei hän aio käynnistää Euroopassa uutta sotaa. Tämä varmaankin viittaa siihen jännittyneeseen tilanteeseen, jonka keskellä elettiin. Itse asiassa elokuva valmistui vain hieman ennen Espanjan sisällissodan puhkeamista. Samaan aikaan kun miljoonat katsojat saattoivat valkokankaalta ihastella Hollywoodin lume-Espanjaa matkailukohteena, maa ajautui sodan kouriin. - Politiikasta puheen ollen: elokuva perustuu Hans Székelyn näytelmään. Saksalaisen näyttelijän poika Székely oli syntynyt Budapestissä vuonna 1901. Hän teki kansainvälisen kirjallisen uran, muutti Ufan kautta Hollywoodiin, mutta joutui vaikeuksiin kommunistivainojen aikana. Meksikon kautta Székely päätyi Itä-Saksaan, jossa hän työskenteli Defan studioilla ja kuoli Itä-Berliinissä vuonna 1958.

Entä elokuvan alkuperäisnimi? Desire viittaa epäilemättä himoon monessakin merkityksessä. Jalokivien himo muuttuu seksuaaliseksi ja lopussa avioliiton siteet sovittavat Madeleinen paheellisen kleptomanian. Edessä on tulevaisuus detroitilaisen autotehtaan kupeessa...

Ei kommentteja: