15. toukokuuta 2005

Chihwaeson (2002)

Kwon-taek Im palkittiin parhaana ohjaajana Cannesissa vuonna 2002, mutta hänen elokuviaan ei ole tuotu levitykseen Suomessa. Dvd:n takakantta on vaikea uskoa, kun esittelyteksti väittää, että Chihwaeson on ohjaajansa 95. elokuva. Mutta näin se on. Kwon-taek Im aloitti uransa 60-luvun alussa populaarielokuvien sujuvana tehtailijana. Vasta 80-luvulla hän alkoi siirtyä kunnianhimoisempiin draamoihin, joiden ytimessä oli usein Korean historia. Tositapahtumiin perustuva Chihwaeson kuvaa Jang Seung-up -nimisen taiteilijan elämää 1800-luvun Koreassa. Lopputulos tuntuu välillä liiankin "taidelokuvalliselta", mutta kokonaisuus on ehyt. Korealaisen kuvataiteen hauraus, siveltimen vetojen filosofia, nousee kauniisti esiin. Arvoitukseksi jää kuitenkin paitsi Seung-upin psykologia myös historiallisen taustan merkitys: Kiinan ja Japanin poliittiset intressit nousevat silloin tällöin esille - ehkä ne vain korostavat päähenkilön keskittymisen, taiteellisen toiminnan, vaikeutta.

1 kommentti:

Juhani kirjoitti...

Korean Film Archive on laittanut suuren valikoiman korealaista elokuvaa verkkoon. Mukana on leffoja myös Kwon-taek Imiltä.

http://www.youtube.com/user/KoreanFilm/videos

Kuvanlaatu on jopa yllättävän hyvä ja enkkusubit löytyvät. En ole asiantuntija, mutta käsittääkseni ainakin Aimless Bullet (1961) ja Black Republic (1990) ovat jonkinlaisia klassikoita, joista kummastakaan ei löydy DVD-julkaisua.