13. lokakuuta 2011

Vaarallinen nainen (1941)

René Clairin Vaarallinen nainen (The Flame of New Orleans, 1941) on nähty Suomessa ensi-illassa helmikuussa 1944, eikä tv-esitystä ole tiettävästi vieläkään koittanut. Sujuva komedia on Norman Krasnan käsikirjoittama ja tuntuu kuin ohjaaja René Clair olisi ollut Louisianassa puoliksi kotonaan, ranskalaisen ja yhdysvaltalaisen kulttuurin rajalla. Aloitus on poikkeuksellinen: Mississippistä löytyy yksinään ajelehtiva hääpuku. Ratkaisu koittaa vasta elokuvan viimeisessä kuvassa, ja jännite toimii. Päähenkilönä on valekreivitär Claire Ledoux (Marlene Dietrich), joka kaikin keinoin pyrkii kätkemään oikean minänsä, Pietarissakin viihtyneen Lilin. Dietrichin roolissa ei sinänsä ole mitään uutta: hän tuntuu monistavan hahmon aiemmista elokuvistaan, mutta kaksoisroolista tulee lopulta herkullinen. Rikasta miestä tavoitteleva Claire/Lili ihastuu Robert Latour -nimiseen merimieheen (Bruce Cabot) ja viskaa ennen pitkää hääpukunsa sikseen.

Alkuperäisnimi The Flame of New Orleans ei ehkä ole kovin kuvaava, mutta ainakin se on vähemmän harhaanjohtava kuin suomalainen nimi Vaarallinen nainen. Tässä suomentaja on annostellut Marlene Dietrichin tähteyttä kovalla kädellä, kun tosiasiassa elokuvassa on paljon screwball-komedian piireitä. Pääroolissa on enemmän ”battle between the sexes” kuin Dietrichin ”vaarallisuus”. Norman Krasnan sujuva dialogi pitää komediallisuuden koossa loppumetreille asti.

Elokuvasta jäävät mieleen myös hienot sivuroolit, venäläinen Zolotov (Mischa Auer), joka tunnistaa Lilin, ja tietenkin Latourin apulainen Andrew (Andy Devine).

Ei kommentteja: