23. toukokuuta 2011

Il trittico Kansallisoopperassa

Tänä keväänä Suomen Kansallisooppera on ensi kertaa esittänyt kokonaisuudessaan Giacomo Puccinin kolmesta pienoisoopperasta koostuvan triptyykin Il trittico. Ensi-ilta oli 13. toukokuuta. Triptyykin osista Il tabarro ja Gianni Schicchi on aiemmin nähty erillisinä, mutta Suor Angelica - ja itse kokonaisuus - nähtiin nyt ensi kertaa Kansallisoopperan lavalla. Puccinilla on ollut väljästi Danten Jumalaiseen näytelmään perustuva ajatus siitä, että Suor Angelica edustaisi kiirastulta, Il tabarro helvettiä ja Gianni Schicchi paratiisia. Lähtökohta on tietysti ironinen siinä mielessä, että Gianni Schicchissä Gianni tekee petoksen taatakseen tyttärelleen onnen - ja antautuu siis itse helvetin tulien armoille. Ville Saukkosen ohjauksessa Gianni (Robert de Candia) tuleekin loppukohtauksessa lavalle palomiehen asuun sonnustautuneena, valmiina ottamaan vastaan infernaaliset lieskat samaan aikaan kun rakastavaiset Lauretta (Marjukka Tepponen) ja Rinuccio (Tuomas Katajala) haaveilevat Firenzestä. Tepponen ja Katajala olivat muuten erinomainen pari, jopa siinä määrin, että olisin mielelläni ottanut romantiikan sataprosenttisena ja jättänyt duomon kupolin ohi liitävän sarkastisen enkelin pois.

Yhtä seikkaa jäin ihmettelemään: usein Il tritticoa esitetään niin, että Il tabarro on ensimmäisenä ja Suor Angelica toisena. Tämä olisi Dante-yhteyden takia loogista, sillä helvettiinhän Dante ja Vergiliuskin ensimmäisenä astuvat. Toisaalta Katariina Lahden ohjaus Il tabarrosta on niin raju, että se olisi ensimmäisenä numerona vienyt pohjan hauraalta nunnaluostarioopperalta. Il tabarrossa Michelen roolin lauloi vakuuttavasti Hannu Niemelä, Giorgettan Elisabet Strid ja Luigin Mikhail Agafonov. Hyytävässä loppukohtauksessa Michele kätkee surmaamansa Luigin viittansa (il tabarro) alle.

Ensimmäisenä nähtävän Suor Angelican on ohjannut Johanna Freundlich ja nimiroolin esittää komeaääninen Olga Romanko. Myös Freundlichin ohjaus mielestäni onnistuu, ja sydämenmuotoisessa puussa majaileva Neitsyt Maria on vaikuttava ilmestys.

Ei kommentteja: