25. kesäkuuta 2010

On Juhannus

Wiipurin Sanomat 24.6.1903

”Lehvien juhla, kukkien juhla. Kaikkialla sinua odotetaan. Pitkästyivät jo tuloasi keväiset tuomet ja pihlajat. Hääkoristuksensa, valkeat kukkaterttunsa ne jo pois riistivät. Ainoastaan muutamilla sireeneillä oli kärsivällisyyttä sinua sinipunertavine kukkasineen odotella. Mutta pienet ystäväsi meidän sulotuoksuiset vanamot seisovat kaikki hiljaisina mättäillään. Ja vihanta metsä sekä rehevä nurmikko kimaltelevat aamuisissa kastehelmilöissään sinulle toivotellen: tervetuloa!

Astu keskellemme Juhannus, astu puhtoisella, lentorikkaalla mielellä, niinkuin astuu elämään immyt, jonka kulmilla nuoruus kukkii. Juhannukseni, keväinen impeni, tahtoisin että koko Suomi vartoi sinua kuni morsiantaan. Tahtoisin, että joka tölli puhtaaksi sinun tulollesi pestäisiin. Pantaisiin lehviä ikkunalaudoille ja mustuneisiin seinänrakoihin. Pihalle koivumaja laitettaisiin.

Aattona jo olisi kaikkialla suuri hiljaisuus. Lämpymän kylyn perästä kokoontuisi puhdas,valkopukuinen väki tupaseen. Valkeaksi pestyillä raheilla se istuisi ja harvaksellen pakinoisi taikka syventyisi kirjallisuuteen.

Juhannuspäivä olisi kirkas. Kirkkoveneitä soutelisi siniselillä. Ei kuuluisi yhtään rivoa sanaa. Ei kukaan kirkkomatkalla hevoistaan ruoskalla hoputtelisi. Jokainen pelkäisi häiritä sopusointua. Ja senpä vuoksi pääsisivät Juhannuksena julkisuutta näkemään ainoastaan hyvät sanat ja sopivat teot.

Lehvien juhla. Kukkien juhla. Toivomme sinut tervetulleeksi. Jokaisen valistuneen ihmisen velvollisuudeksi katsomme koettaa vaikuttaa ehkäisevästi surkuteltavaan viinan tulvaan.

On häpeä jos kansamme raittiuskanta pysyy yhä niin alhaisena, että väkijuomia ei osata hyljätä omaan arvoonsa. Kansalaiset kaikkialla, anteeksi antamaton laiminlyönti on, ell'ette koeta kukin paikkakunnallanne edistää Juhannuksen raitista viettämistä.

Elkää tehkö itseänne siihen laiminlyöntiin syypääksi.

Saapuu Juhannus. Se on valon juhla. Maalaiset tekevät matkan kaupunkiin. Arvoisat isännät, pistäytykää kirjakauppaan! Viekää mukananne kirjallisuutta kotiväkenne lukea. Sen verran sivistyksen harrastusta teiltä jo voi odottaa.

Kukin ymmärtäväinen henkilö siis liikkeelle ja saakaamme Juhannus juhla kaunis ja hupainen. Pois alkohoolijuomat ja kirjallisuutta koteihin.”

Ei kommentteja: