9. syyskuuta 2007

Praha: teknologiaa ja suihkulähteitä

Sunnuntai 9. syyskuuta alkaa aamuyöllä kolmelta. Prahassa käynnistyy SOFT-EU-projektin tapaaminen, jossa on tarkoitus pohtia informaatioteknologian merkitystä Euroopassa toisen maailmansodan jälkeen. Ohjelma alkaa klo 14. Ehdin paikalle hiukan ennen kokousta. Ainakaan tässä vaiheessa ei ole aikaa katsoa kaupunkia. Kävin viimeksi Prahassa tasan 20 vuotta sitten, kaksi vuotta ennen Berliinin muurin murtumista ja kylmän sodan päättymistä. Hotelli Masarekissa on kuitenkin vielä kaikuja menneestä - siltä ainakin tuntui pitkiä, tyhjiä käytäviä kulkiessa. Hotellin erikoisuus oli 70 korunan arvoinen aamiaislipuke, jolla sai valita mitä tahansa, kunhan summa ei täyttynyt!

Avauspäivän vieraana oli Jaroslav Folta Tekniikan museosta, veteraani, joka aloitti uransa jo 50-luvulla. Kun häneltä kysyttiin, millaista oli olla historioitsija Tšekkoslovakian aikana ja kirjoittaa kirjojen esipuheisiin marxismi-leninismin mukaisia korulauseita, hän naurahti ja vastasi tyynesti: kirjoitettiinhan Rudolf II:nkin aikana ylistyksiä hallitsijalle. Totta - esipuheet eivät vähennä tekstien arvoa.

Ohjelma jatkui avauspäivänä rivakasti klo 18 asti: osahankkeet päivittivät tilannettaan. Illallisen jälkeen oli vuorossa vielä vierailu Orfeus-teatteriin. Esitys oli ulkona, viilenevässä illassa, mikä ei tehnyt hyvää orastavalle flunssalle. Kuvittelin, että luvassa olisi tanssiesitys, mutta ymmärsin varmaan väärin. Kyse oli Antonín Dvořákin slaavilaisten tanssien pohjalle tehdystä suihkulähdenäytöksestä. Suihkulähde-esitysten historia palautuu varmaankin 1600-luvulle, mutta Orfeuksessa oli tuulahdus 1800-luvun maailmannäyttelyjen ja kansanhuvien spektaakkeleista. Nykyään suihkulähteiden täsmällinen rytmitys taitaa olla tietokoneistettua. Esitys oli vaikuttava, vaikka puolen tunnin jälkeen kaikki niksit tuntuivatkin jo käytetyiltä.

Ei kommentteja: