2. elokuuta 2024

Tavaratalo Lapatossu & Vinski (1940)

Katsoin sivusilmällä Toivo Särkän komedian Tavaratalo Lapatossu & Vinski (1940), jonka olen nähnyt aiemminkin. Lapatossu-elokuvat liittyvät suomalaisen komedian pitkään perinteeseen, ja kaksikko Lapatossu ja Vinski näytti suuntaa monelle myöhemmälle koomikkoparille. Tavaratalo Lapatossu & Vinski oli Aku Korhosen ja Kaarlo Kartion tähdittämän parivaljakon kolmas ja viimeinen elokuva. Kaksi aiempaa olivat Lapatossu (1937) ja Lapatossu ja Vinski Olympia-kuumeessa (1939). Jo ensimmäisessä elokuvassa yleisön huomiota kiinnitti vakavailmeinen Vinski, jota Kartio näytteli erinomaisesti. Ei ihme, että kahdessa seuraavassa elokuvassa Vinski pääsi jo elokuvan nimeen. 

Viimeisessä elokuvassaan kaksikko seikkailee Ihantalassa, josta Vinski on perinyt kauppaliikkeen, ”tavaratalon”. Kaverukset ajautuvat kilpailuun toisen paikallisen yrittäjän, Juho Senttisen (Toppo Elonperä) kanssa. Kesään 1940 sijoittuvassa elokuvassa talvisodan vaikutukset ovat vahvasti läsnä. Vinski pitää karjalaistyttöä ulkomaalaisena, kun puhe on niin outoa. Romanttiseen sivujuoneen liittyy kätensä sodassa menettänyt vänrikki Paavola (Onni Korhonen), joka pitää itseään kelvottomana sulhasena ja välttää kotiinpaluuta morsiamensa Kirstin (Laila Rihte) luo. Kaukosiirtolaisuuteenkin viitataan, sillä Juho Senttinen on paluumuuttaja, joka on karttanut puolisoaan, tähän asti...

Lapatossu ja Vinski -elokuvia olisi tehty lisääkin, mutta Kaarlo Kartio kuoli influenssan jälkitautiin 27. joulukuuta 1940, vain 36-vuotiaana. Kuolinilmoitus julkaistiin Helsingin Sanomissa 31. joulukuuta 1940 (kuva alla). Suuri menetys suomalaiselle elokuvalle ja teatterille!




Ei kommentteja: