14. lokakuuta 2009

Öinen lehteily - paluu Rankeen

Yö on pimeä. Yritän viimeistellä artikkelia, jonka aihe – mahdolliset menneisyydet – tuntuu vievän syviin vesiin. Lehteilin hetki sitten google booksia, josta löytyy useita Leopold von Ranken (1795–1886) teoksia. Ranke, joka oheisessa valokuvassa näyttää jo vaipuneen uneen, oli tieteellisen historiankirjoituksen pioneereja. Hän ei keksinyt lähdeviitteitä – niitä hän käytti vastentahtoisesti – mutta hän nojautui laajaan arkistoainestoon. Mikään lausunto ei ole niin väärin ymmärretty kuin klassinen ”wie es eigentlich gewesen”. Se on lausuttu usein halventavasti, vaikka aikanaan ajatus oli radikaali. Historian ei pidä tuomita eikä opettaa nykypäivää vaan yrittää ymmärtää menneisyyden olemusta. Kirjassaan Über die Epochen der neueren Geschichte Ranke toteaa, ettei menneen aikakauden ”arvo ole siinä, mitä siitä on lähtöisin, vaan sen olemassaolossa itsessään, sen omassa olemuksessa”.

Nyt kun Rankea lukee, huomaa, että hän oli taitava kirjoittaja. Retoriikkaa hän kavahti, mutta silti historioitsijan työ oli esteettistä:

”Historia eroaa muista tieteistä siinä, että se on myös taidetta (Kunst). Historia on keräämisen, löytämisen ja suodattamisen tiedettä, mutta se on myös taidetta, koska se luo uudelleen ja esittää sen mitä on löytänyt ja tunnistanut. Muut tieteet tyytyvät vain merkitsemään muistiin löytämänsä; historia edellyttää kykyä herättää henkiin.”

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Luimme pari vuotta sitten porukalla Rankea. Juuri sillä mielellä, että on järjetöntä, että koko historismiksi nimetty historiatieteen vaihe sopisi enää vain metodikurssien heittopussiksi.

Vaikka täydellistä kuvaa ei Rankesta ja muista aikalaisista ei muodostunutkaan, tulin ainakin henkilökohtaisesti samaan lopputulokseen.

Kiitos muuten blogista, tätä tulee seurailtua säännöllisesti, vaikka kommentoitua hyvin harvoin.

JH

Jari Sedergren kirjoitti...

Tietysti "wie es eigentlich gewesen ist".

hannusalmi kirjoitti...

Oikeastaan alkuperäistekstistä tuo ist-sana puuttuu: se on myöhemmissä tulkinnoissa lisätty.

Ranken lause on kirjasta Geschichte der romanischen und germanischen Völker von 1494 bis 1514. Sen alkulauseessa (sivut V-VI) Ranke kirjoittaa: "Man hat der Historie das Amt, die Vergangenheit zu richten, die Mitwelt zum Nutzen zukünftiger Jahre zu belehren, beigemessen: so hoher Ämter unterwindet sich gegenwärtiger Versuch nicht: er will bloß sagen, wie es eigentlich gewesen."