11. kesäkuuta 2011

Wien: säveltäjien asuntomarkkinat

Olen käynyt Wienissä kolme kertaa aiemmin, mutta pyhiinvaellusretki paikallisten säveltäjien kotimuseoille on jäänyt tekemättä. Aikaa on tällä kertaa liian vähän, sillä varsinkin Beethoven-kultin kiintopisteitä löytyy määrättömästi. Pelkästään Heiligenstadtissa Beethoven ehti asua kahdeksassa eri osoitteessa. Kaikista ei tosin ole tehty museosta, joten vielä on wieniläisillä parantamisen varaa. Lopulta tavoitan vain kolme kohdetta, sillä Beethovenin Pasqualatihaus (Mölker Bastei 8) on siestalla ja Johann Strauss Wohnung (Praterstrasse 54) suljettu ennen aikojaan. Lähellä majaapaikkaani, Hotel Boltzmannia, on Franz Schubertin synnyinkoti (Nussdorfer Strasse 54) – tai siis oikeastaan talo, joka voisi olla Schubertin ensimmäinen kortteeri ja jota on palvottu nimenomaan synnyinkotina. Mutta juuri tämähän on olennaista pyhiinvaelluskultille: tärkeää on se, että paikkaa on kunnioitettu pyhänä. Sisältä talo on askeettinen, lähes huonekaluton, ja vitriineissä on kopioita Schubertin partituureista ja aikalaiskuvista. Tärkein reliikki ovat silmälasit, Schubertin todellinen attribuutti. Vieressä komeilee jäljennös August Riegerin kuuluisasta Schubert-muotokuvasta, josta voi nähdä, että taiteilija ei ole katsonut kohdettaan tarkasti. Säveltäjän pyöreät silmälasit nimittäin ovat kaksiteholasit…

Asuntokatselmuksen seuraava kohde on Beethoven Wohnung Heiligenstadt (Probusgasse 6). Mikäli oikein ymmärrän, ei tämänkään kodin autenttisuudella voi kehua, ja miksi pitäisikään, kun esillä on kolme Beethoven-reliikkiä, hiuskiehkura, rasiassa säilytettävä ovensalpa – ja kuolinnaamio. Musiikinhistoriallisesti kiinnostava on viereisessä asunnossa sijaitseva Wiener Beethoven-Gesellschaftin näyttely, jonka virttyneet jäljennökset ovat muistuma menneiltä ajoilta. Kokoelman hedelmänä on Beethovenin varhainen testamentti.

Viimeisenä etappina on Mozarthaus (Domgasse 5), joka poikkeaa sarjasta siinä, että se on moderni, multimediaa hyödyntävä museo. Erityisen kiinnostava on wieniläisestä vapaamuurariudesta kertova huone, ja varsinkin wieniläisen maurin Angelo Solimanin kohtalo jää mieleen. Mielenkiintoinen on myös rekonstruktio seurusteluhuoneesta, jonka ikkunasta avautuu näkymä Blutgasselle.

Seuraavaan Wienin vierailuun jäävän Haydnhaus, Beethoven Eroicahaus, Pasqualatihaus, Schubert Sterbewohnung ja Johann Strauss Wohnung. Olisipa hienoa, jos sarjaa jatkettaisiin vielä Korngold Wohnungilla tai Schönberg Wohnungilla…

Lauantai-ilta ja koko sunnuntaipäivä kuluvatkin sitten Aboagora-symposiumin suunnitteluun. Reitti hotellilta Wissenschaftkollegiin kulkee kutkuttavasti Berggassea pitkin, Sigmund Freundin asuinsijan ohi…

Ei kommentteja: