8. tammikuuta 2012

Adele ei ole vielä syönyt (1977)

Omintakeisen tšekkiläisen elokuvantekijän Oldřich Lipskýn rikoskomedia Adele ei ole vielä syönyt (Adéla ještě nevečeřela, 1977) on Suomessa nähty televisiossa kertaalleen vuonna 1983. Limonadi Joen (Limonádový Joe, 1964) ohjaajana tunnettu Lipský ammensi vaikutteita kabareeteatterista, mykkäelokuvasta ja vuosisadan vaihteen kioskikirjallisuudesta. Mukana on myös häivähdys surrealismia, josta varmimpana vakuutena on animaatioelokuvillaan maailmanmaineeseen noussut Jan Švankmajer. Adele ei ole vielä syönyt sisältää animaatiojaksoja, jotka ovat nimenomaan Švankmajerin luomia. Lipský ja Švankmajer tekivät yhteistyötä myös vuonna 1981 valmistuneessa kauhukomediassa Karpaattien linna (Tajemství hradu v Karpatech), joka tyylillisesti on hyvin lähellä Adelea.

Adele ei ole vielä syönyt ammentaa aiheensa 1800-luvun lopun viihdekirjallisuudesta: keskiössä on salapoliisi Nick Carter, joka näki päivänvalon jo vuonna 1886. Sittemmin Carter on seikkaillut kirjallisuuden lisäksi radiossa ja valkokankaalla. Ranskassa tehtiin Carter-elokuvia jo vuodesta 1908 lähtien, ja ne tekivät fiktiivisen detektiivin tunnetuksi kaikkialla Euroopassa. Adele ei ole vielä syönyt alkaa New Yorkista, jossa ”Amerikan tunnetuin yksityisetsivä” on roistojen jatkuvien ahdistelujen kohteena. Carter (Michal Dočolomanský) saa kutsun Prahaan selvittämään rikkaan herttuatar Tunan (Květa Fialová) koiran katoamista. Sankari saa paikalliseksi kontaktikseen komisario Ledvinan (Rudolf Hrušínský), joka vie vieraansa heti sightseeinginlle ympäri kaupunkia, minnepä muualle kuin Prahan lukemattomiin oluttupiin. Alkoholia käytetään muutenkin railakkaasti, ja Carter tuntuu toikkaroivan puolet elokuvasta lievässä sivumyötäisessä.

Myöhemmän James Bondin tapaan Carter on varustautunut teknisin apuvälinein, jotka hän on hankkinut ystäviensä hra Edisonin, Röntgenin ja Laserin avustuksella. Tällä kertaa Carterin vastustaja on botaniikan salaisuuksiin perehtynyt Puutarhuri (Miloš Kopecký), joka esiintyy saksalaisen Faust Universitätin professorina. Puutarhurin salainen ase on lihansyöjäkasvi Adele, jonka kitaan Carterkin on vähällä päätyä.

Kaiken kaikkiaan Adele ei ole vielä syönyt herättää aluksi kummastusta omintakeisella, vieraannutetulla ja ironisella tyylillään, joka nimenomaan tietoisesti ei synnytä katsojassa minkäänlaisia samastumisen tunteita, jännityksestä puhumattakaan. Ratkaisukohtauksessa Švankmajerin luoma ihmeellinen lihansyöjäkasvi tosin herättää asiaankuuluvia puistatuksia. Ennen pitkää tietoinen camp-huumori alkaa purra, ja lopun kuumailmapallotakaa-ajoa seuraa jo huvittuneesti. Kun Nick Carter on saanut Prahan mysteerin ratkaistua, hän suunnistaa kohti uusia seikkailuja, selvittämään Egyptistä kadonneiden pyramidien arvoitusta!

Ei kommentteja: